Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargwebben står stilla

Sajten med syfte att förhindra vargskador på jakthundar har stora brister. Den dåliga uppdateringen beror till stor del på opålitliga sändare.
– Det är väldigt trist, men tyvärr sådant som händer, säger Håkan Sand.

Annons

Under hösten 2013 startades vargwebben, administrerat av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. På sajten finns en interaktiv karta med syfte att snabbt kunna ge besökaren information om vargars geografiska position i olika regioner. Sajten är tänkt att underlätta för bland annat jägare och markägare, främst för att undvika skador på lösspringande jakthundar. Senast under torsdagsförmiddagen skadades en hund svårt i en vargattack vid Forshyttan, Värmland.

– Vi har tillgodosett de behovs som funnits för hos allmänheten, att med väldigt grova positioner kunna lokalisera vargstammar. Och behovet är stort, säger Håkan Sand, vargforskare vid SLU.

Men sidan fungerar inte som den ska. Vargsändarna uppdateras knappt veckovis i vissa områden. Allra sämst fungerar vargsändaren i Edsbyn, Kukumäkireviret. Inte sedan i början på augusti har någon vargposition gått att utläsa på sidan. Sändarna ska fungera mycket bättre än så, menar Håkan Sand.

– Vargwebben är väldigt uppskattad när det fungerar, även inom forskningen jobbar vi med sändarnas exakta positioner i realtid. Men funktionen är beroende av GSM-täckning och i många fall likt här blir rapporteringen fördröjd.

För att informationen om vargarnas rörelser ska fungera krävs fungerande sändare i varje region, något som inte uppfylls. Håkan Sand är besviken.

– Det är olyckligt. Rent tekniskt borde vi ha kommit längre än såhär, men tyvärr är vi helt i händerna på den tekniska utvecklingen, säger han.

Som forskare är han inte beroende av informationen på samma sätt som aktiva jägare, men de går ändå miste om specifika uppgifter om vargarna.

– Vi får ju inte heller in data om individen nu, som vi annars samlar in och har samlat in på liknande sätt i 15 år, berättar Håkan Sand.

Mer läsning

Annons