Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargvalp från Galven nära Oslo

Vargvalpar från det i fjol bildade vargreviret vid Galven - i gränstrakterna mellan Ovanåker och Bollnäs - är redan på god väg att sprida ut sig. Det Skandinaviska vargprojektet, Skanulv, berättar på sin hemsida att en tikvalp från Galven redan befinner sig åtta mil utanför Oslo.

Annons

Samtliga de sex vargvalpar som forskarna på Skandulv radiomärkte i vintras, och som de fortfarande har radiokontakt med, har lämnat sina föräldrarevir och är nu på vandring: En tikvalp från Galven befinner sig redan i Norge, vid sydändan av Mjösa, ungefär 8 mil nordost om Oslo. En hanvalp från Galvenreviret är också på rask marsch västerut mot Norge, och befinner sig för tillfället ungefär vid Älvdalen i norra Dalarna.

Från ett annat revir i länet, det i Ockelbo, vandrar just nu en valp söderut och befinner sig strax norr om Västerås i Västmanland. De övriga två valparna från Ockelbo har tysta sändare.

För övrigt noteras att DNA-analyser nu bekräftat att den hane som hittades död i Ockelbo i mars och är far till alla barnen där var den gamla hanen i Ockelbo som ynglade där redan 2001. Hans nya partner, som för övrigt förmodligen är kvar i reviret., är bördig från Amungen.

Mer läsning

Annons