Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakten inledd - tippas bli en snabb historia

I dag lördag börjar licensjakten på varg i fem svenska län varav Gävleborg är ett Av 27 vargar ska tre fällas i vårt län. Intresset för jakten är enormt stort bland jägarna som hela 12 000 i länen har registrerat sig för.

Annons

Vargjakten som inleds i dag kan bli en snabb affär. Den senaste nysnön och att jägarna under en tid nu noggrant kartlagt de jaktbara vargarna i länet gör att det tippas kunna gå fort att fälla dem.

Prognosen för dagen är att det blir ungefär tio grader kallt vilket inte lär avskräcka de som registretat sig för vargjakten att få ge sig ut i skogen.

Tre vargar får fällas i Gävleborg och jägarna har fram till den 15 februari på sig att lyckas. Att Naturvårdsverket satt ett stoppdatum då beror på att det sedan blir dags för vargarnas parningsperiod.

- Om det går lätt att passa av kan det gå fort, säger Karl-Evert Hellsén som under jakten är jaktledare för Holma jaktlag.

Karl-Evert Hellsén vet att de flesta kommer att jaga i jaktlagsform med passkyttar och skidande drevkarlar. Ett mindre antal jagar på egen hand.

Jaktkortsregistretet hade i onsdags fått in ungefär 12 000 registreringar till vargjakten, men hur många av dessa som kommer från Gävleborg kan de inte utläsa med sitt nuvarande system.

 

Mer läsning

Annons