Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar blev märkta med sändare

/
  • Per Ahlqvist och Tomas Strömset från Skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv. bär den knappt året gamla och 37 kilo tunga vargtiken som märktes i Galvenreviret.

Nu har det genomförts det märknig av vargar i vårt län i ett samarbete mellan länsstyrelsen och Skandinaviska vargforskningsprojektet, Skandulv. Under måndagen försågs ett nytt vargpar i Tenskogsreviret med GPS-sändare och i onsdags fick även en vargtik i Galvenreviret en sändare.

Annons

Årets första vargmärkning genomfördes i Tenskogsreviret som är beläget inom Ovanåkers, Ljusdals och Rättviks kommuner. Platsen där märkningen genomfördes blev i trakten av Tackåsen.

Själva sövningen med bedövningspil från helikoptern blev en snabb historia när väl länsstyrelsens personal hade ringat in dem. Ett stort antal prover och mått togs på de två vargarna. Hanen vägde 42 kilo och tiken var betydligt lättare med sina 32 kilo.

Vargarna i Tenskog märks i forskningssyfte. Forskarna vill bland annat de här vargarnas predationstryck på älg i området. Länsstyrelsen i Dalarna var delaktig i märkningen i Tenskog.

I Galvenreviret är det tänkt att så många vargar som möjligt ska märkas med sändare. Där är det frågan om en förvaltningsmärkning av de genetiskt viktiga vargarna. Den myckna snön som kommit under senare tid gjorde det svårare för fältpersonalen att få tag i vargarna i det här reviret som rörde sig i olika konstellationer. Till slut lyckades man i alla fall ringa in en ung vargtik i närheten av sjön Långrösten. Trots besvärlig terräng lyckades man efter att ha följt vargen i 200 meter med helikoptern få väg ett skott som sövde den.

Vargtiken som vägde 37 kilo är årsgammal och beskrivs som välväxt av vargforskare Olof Liberg som var på plats. Längre fram kommer man att göra ett nytt märkningsförsök i Galvenreviret för att om möjligt märka flera av vargarna där.

Länsstyrelsen i Gävleborg ansökte även om märkning av de vargvalpar som är kvar i Amungenreviret sedan föräldraparet sköts under vargjakten. Naturvårdsverket avslog den ansökan, men i stället fick länsstyrelsen 100 000 kronor för att förstärka spårningarna i området.

 

 

Mer läsning

Annons