Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår populäraste snittblomma

/
  • Nu står de sista lådorna med tulpaner i Trädgårdens växthus och väntar på att blir klara för försäljning.
  • Efter påsk är tulpansäsongen över för den här gången Dan Johansson och de övriga på Trägården i Alfta. Nu blir det pelargoner och trädgårdsväxter för hela slanten.
  • Nu står de sista lådorna med tulpaner i Trädgårdens växthus och väntar på att blir klara för försäljning.
  • Tulpanen är Sveriges populäraste blomma och vi köper en miljon tulpaner i butikerna om dagen.
  • Tulpaner finns i många olika sorter och färger.
  • I växthuset blir en tulpan färdig för skörd och försäljning på två till tre veckor.

På Trädgården i Alfta går nu tulpansäsongen mot sitt slut. Med start kring nyår fram till strax efter påsk säljer man i butiken 22 000 egenodlade tulpaner av olika sorter och färger.

Annons

I mörkaste januari dyker tulpanerna upp i blomsterhandeln och även i livsmedelsbutiker som ett allra första vårtecken. Tulpanen är Sveriges populäraste snittblomma som under några mörka vinter och vårmånader sätter färg på vår bleka tillvaro.

De tulpaner vi hittar i butikerna är nästintill hundra procent odlade här i landet. Enligt Blomsterfrämjandet slogs ett nytt rekord till den här säsongen då cirka 125 miljoner tulpaner fördelade på 200 olika sorter skulle odlas fram för försäljning i vårt land.

På Trädgården i Alfta odlar man tulpaner. Hela 22 000 fördelade på 28 olika sorter och i flera färger. Alla dessa tulpaner säljs sedan över disk i den egna butiken.

- Nytt i vårt sortiment i år har varit en pionblommande tulpan som blivit väldigt populär, säger trädgårdsmästaren Dan Johansson.

På Trädgården och hos övriga tulpanodlare börjar det hela ungefär i september då lökarna som kommit från Holland placeras i lökkylar eller lökkällare i väntan på att komma ut i växthusen. I växthuset får tulpanerna sedan växa i ett par tre veckor innan de är klara för skörd och försäljning.

 

 

Mer läsning

Annons