Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i Viksjöfors

/
  • Det var ett stort antal vandrare som kom till den tredje och sista byvandringen som Ovanåkers hembygdsförening arrangerade med Sven-Erik Eriksson som guide
  • I detta hus var det både färgeri och snickeri. Huset var på väg att spolas i väg under de stora översvämningarna på 80-talet och blev på så sätt rikskänt.
  • Sven-Erik Eriksson ledde byvandringen genom Viksjöfors. Till sin hjälp hade han mikrofon och högtalare.
  • Den gamla kvarnen står fortfarande kvar. Det var här kring strömmen samhället byggdes upp från början. Här låg även en kopparhytta.
  • De forna grannarna Paul Thalén och Sture Nilsson hade mycket att prata om, när de följde med på byvandringen.

Det är bara 50-60 år sedan som Viksjöfors hade tre caféer, tre matvaruaffärer, en damfrisering, en sybehörsaffär, en herrekipering med mera. Häromkvällen ledde Sven-Erik Eriksson en stor grupp intresserade på en byvandring genom ett svunnet Viksjöfors.

Annons

Det är Ovanåkers hembygdsförening som under våren har arrangerat tre välbesökta byvandringar. Byvandringarna i Höjen (Ovanåker) och Fullsborn samlade båda ett 90-tal deltagare.

Sven-Erik, som hela sitt liv har bott och levat i Viksjöfors, var förvånad att det var så många som slöt upp på den stora planen framför ladugården hos Kvarns.

Ladugården på andra sidan vägen boninghuset har sin egen historia. Det var Vägverket som lät bygga den i början på 1950-talet, eftersom man blev tvungen att riva den gamla ladugården när den nya landsvägen drogs fram.

Nedanför boningshuset ligger den gamla kvarnen, där bönderna i trakten lät mala sitt mjöl. Det var också här den kopparhytta låg, som började användas kanske redan på 1600-talet.

Mycket av det Viksjöfors vi ser i dag byggdes, när järnvägen drog fram. Till Edsbyn kom järnvägen 1899 och 1901 invigdes banan. Sven-Erik Eriksson berättade under vandringen om bland annat Viksjöfors första skola och första bageri.

Med under vandringen var Paul Thalén, född 1926 och som har bott i Viksjöfors hela sitt liv. Han var bagare hade bageriet i byn.

Hans gamla granne Sture Nilsson dök också upp under byvandringen. De bodde bara 100 meter från varandra mellan 1938 och 1967.

Göran Olsson hör till de, som inte har missat en byvandring i vår.

– Det är intressant att få veta mer om gamla byggnader och det är ett sätt att träffa folk, säger Göran Olsson.

Mer läsning

Annons