Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välsedd Alftagäst Årets Svensk - Amerikan

/

Årets Svensk - Amerikan heter John E Norton och är en ofta sedd gäst i Alfta och länet då han i många år skrivit och forskat kring utvandringen från Gävleborg. Senast han gästade Alfta var 2008.

Annons

John E Norton i Moline, Illinois, har utsetts till Årets Svensk-Amerikan 2010. Han är bördig från Hille, genom att hans farfars farfar Olof Nordin med familj ingick i pastor Lars Paul Esbjörn kända utvandrargrupp 1849. Sönerna skiftade namn till Norton. John Norton talar flytande svenska och har i många år skrivit och forskat kring pionjärutvandringen från Gävleborg. Norton har ofta gästat länet. Han har i många år var vice ordförande i hembygdsföreningen i Bishop Hill och flera gånger gästat Alfta där han hållit föredrag och i juni 2008 invigde en fotoställning om Bishop Hill på Migranternas hus.

Utmärkelsen Swedish-Amwerican of the Year ínstiftades 1960 av Vasaorden av Amerika för att ges till personer som gjort stora insatser för svenskamerikanskt kulturutbyte eller gjort en enastående karriär i det amerikanska samhället.

John E Norton och hans hustru Janet kommer till Sverige i augusti att avtäcka sin namntavla på Emigrantinstitutet i Växjö i anslutning till de årliga Karl Oskar-dagarna.

Mer läsning

Annons