Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valrysare i Ovanåker

/
  • Ett blivande politikernamn måste vara registrerat hos Valmyndigheten i tid innan valet. Det går alltså inte att få in oregistrerade personer i fullmäktige, konstaterar valnämndens ordförande Sverker Nilsson som leder onsdagsräkningen i Edsbyn.

Onsdagsräkningen i Ovanåkers kommun kan bli en valrysare. Miljöpartiet de gröna var ytterst nära att knipa ytterligare ett mandat i kommunvalet. Det fattades bara fem röster för att få ett mandat till. Men det skulle i så fall ha skett på bekostnad på ett av Centerpartiets 12 mandat.

Annons

Men med runt 200 förtidsröster, inklusive utlandsröster, i potten på onsdag, så är det mycket möjligt att det skulle kunna bli så att Miljöpartiet de gröna kniper sitt andra mandat och Centerpartiet mister sitt 12:e i fullmäktige.

Centerpartiet fick 1 945 röster i kommunvalet i söndags, eller 27,4 procent av rösterna.

Miljöpartiet de gröna fick 249 röster eller 3,5 procent av rösterna.

Skulle Centerpartiet förlora sitt 12:e mandat, så blir majoritetsläget också annorlunda. Då skulle en tänkt borgerlig allians med C, M, FP och KD förlora sin knappa majoritet. Då skulle de fyra borgerliga partierna få 20 mandat av 41. Lika många mandat som S, V och MP skulle få om Miljöpartiet får två mandat.

Då skulle Sverigedemokraterna kunna få en vågmästarroll med ett mandat.

Mer läsning

Annons