Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägs ände för gågata?

/
  • Tekniska förvaltningen har utrett medborgarförslaget om en gågata efter en del av Långgatan i Edsbyn. Det är sträckan mellan Bäckstigen och Hembygdsgatan det gäller.

Det verkar som medborgarförslaget, som väckte så stort engagemang i våras, om en gågata i Edsbyn har nått vägs ände. Det blir ingen gågata, inget gångfartsområde inte ens en smal gatusektion på runt 5,5 meter. Det är svaret som Åsa Eriksson och Fredrik Persson får, om inte kommunstyrelse eller fullmäktige anser något annat.

Annons

Det var tidigare i år som Åsa och Fredrik föreslog att kommunen skulle göra om en sträckning av Långgatan, mellan Bäckstigens utfart och Hembygdsgatan till en gågata. Detta för att få ett tydligare och mer trivsamt centrum i Edsbyn.

Sedan har kommunens tekniska förvaltning ansvarat för utredningen kring förslaget. Man har haft diskussioner med Trafikverket och med X-trafik om de tre alternativ som arbetades fram.

Det första alternativet gällde en gågata, vilket innebär i princip ingen fordonstrafik och bara gångtrafikanter.

Det andra alternativet innebär ett gångfartsområde. Det innebär att fordonen kör i samma hastighet som de gående eller max 10 km/h.

Det tredje alternativet innebär en så smal gatusektion som möjligt på runt 5,5 meter och en högsta hastighet på 30 km/h.

Tekniska förvaltningen och tekniska nämnden kom sedan fram till att medborgarförslaget inte kommer att utredas något mer. Men sista ordet är ännu inte sagt. Kommunfullmäktige har det, när det gäller medborgarförslag.

Mer läsning

Annons