Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert konstsmide

/
  • Per Alnaeus tänder ljuset i en av sina ljusbärare, här har han jobbat med kontrasterna tjockt och tunt.
  • När ljuset brinner ner i denna ljusbärare av järn lättar vikten genom att stearin försvinner och ljuset och hållaren stiger sakta uppåt.
  • Konstsmeden Per Alnaeus ställer ut i Edsbyns bibliotek under maj månad.
  • Apelsinfångaren har en stabil botten och en lätthet ju högre upp man kommer. Här blir apelsinen en del av föremålet.

Det enkla är också det svåra. Per Alnaeus jobbar med konstsmide. Han strävar efter enkla, rena och tydliga former. Under maj månad är han aktuell med utställningar i både Edsbyns och Alfta bibliotek. Per Alnaeus har nu byggt sin egen smedja i ullspinneriet i Kilafors, sida vid sida med filtmakeriet.

Annons

– Jag har hållit på med konstsmide i 20 år. Jag blev intresserad av knivsmide från början. Kniv-Kaj i Edsbyn är en stor förebild för mig. Jag gick först en smideskurs vid Bäckedals folkhögskola, Sveg i fem veckor 1991 och dekorativt smide vid Stenebyskolan mellan 1995 och 1999. Jag fick mitt gesällbrev 1999 och har sedan dess jobbat med konstsmide på heltid, säger Per Alnaeus.

Han är 42 år och kommer ursprungligen från Vidbo i Märsta-trakten. Han hade först en smedja i Uppsala innan han flyttade till Söderfors och för snart ett år sedan till Kilafors.

Per och hans sambo föll för det vackra landskapet i Hälsingland med berg, skogar och vatten. De hittade också ett bra hus i det gamla ullspinneriet där det finns både galleri och butik.

Han lär också ut konstsmide. Just nu jobbar han rätt så mycket som gästlärare i smide vid bland annat Västerbergs folkhögskola i Storvik, Sätergläntans kursgård och Krokiga smedjan i Gysinge.

Han formger och skapar både bruksföremål som skålar och ljusstakar och rent skulpturala objekt. Han jobbar även med möbler.

– Jag söker balansen i föremålen. Linjespelet är jätteviktigt i det jag gör. Jag vill hitta en linje som är harmonisk och en form som är aktiv och inte slapp, säger Per Alnaeus.

Han tycker även om kontraster, som till exempel blankt mot grovt. Inspiration hittar han hela tiden i vardagen.

Mer läsning

Annons