Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsålt när Småstadsliv gjorde premiär på scenen

/
 • Föreställningen han knappt börja innan blotta åsynen av städerskorna Agneta Patrull och Johanna Andersson fick publiken att brista ut i skratt.
 • Föreställningen han knappt börja innan blotta åsynen av städerskorna Agneta Patrull och Johanna Andersson fick publiken att brista ut i skratt.
 • Christer Johansson börjar klä om och lägga på sminket för rollen som Agneta Patrull.
 • Christian Wallin med peruken som ska hjälpa till att förvandla honom till Johanna Andersson.
 • Familjerna Hillbom och Nordlund kom från Ljusdal för att se showen. Victor Hillbom, i blå jacka, fastnade för Småstadsliv via klipp på Youtube.
 • Hela skådespelargänget, från vänster: Christian Wallin, Helene Åström, Sofie Aspelin, Martina Olsson, Peter Hellgren, Hans Berg, Christer Johansson och Martin Göransson.
 • Martin Göransson tar på sig dräkten som Folkets hus föreståndare.
 • Ryggskadade Ingemar får sig en skrapa.
 • Familjen Persson från Gävle var bland de första på plats och satte sig på främsta raden. Vid 18-tiden regnade det fortfarande ordentligt, men fem i sju slutade det.
 • Städerskorna Johanna Andersson och Agneta Patrull gillar inte att Folkets hus ska få en mer kulturell inriktning - något som skulle innebära ordentligare städning.
 • Rollerna ligger på rad i Christer Johanssons och Christian Wallins omklädningsrum bakom scenen.

På onsdagen var det så dags. Småstadsliv Live hade premiär och skratten haglade bara de välkända karaktärerna visade sig.

- Då rann nervositeten bara av en, man får nog kalla det succé, säger Christian Wallin direkt efter föreställningen.

Annons

Klockan fyra i går eftermiddagen klev gänget bakom Småstadsliv Live in på Hotell Edsbyn för att äta grillad kyckling och potatissallad. Tre timmar före den utsålda premiären, med en publik på ungefär 400 personer, var nerverna hos skådespelarna ändå rätt stadiga.

- Det var värre i måndags, vid generalrepetitionen. Nu är vi taggade, säger Christer Johansson, också känd som bland annat Stånk-Tommy och Agneta Patrull.

Helt lugnt var det ändå inte.

- Jag tror att nervositeten kommer tillbaka om någon timme, säger Martina Olsson, en av skådespelarna.

Stämningen är lite märklig. Det är ömsom tyst, ömsom något samtal. Det tar inte mer än 20 minuter innan Christer Johansson säger att lite nervositet börjar krypa på. Den riktiga pressen vid generalrepetitionen kom fem minuter före det började.

- Då kändes det som jag hade något över bröstet. Jag gick och gäspade hela tiden för att jag inte andades, säger Christer Johansson.

Vid 17-tiden förflyttar sig gänget till scenen vid Mårtesgården och runt klockan 18 börjar Christer och Christian börjar byta om till städerskorna Agneta och Johanna. Samtidigt börjar de glida in i rollerna.

- Vafan har du gjort kring käften, gastar Christer, eller Agneta, till Christian, eller Johanna.

Christian Wallin går iväg och kastar i sig lite godis.

Samtidigt har publiken börjat komma. Familjen Persson, från Gävle, är bland de första på plats och slår sig ner på främre raden.

- Kompisar visade första filmen, sen var man fast, säger Annica Persson som ursprungligen är från Arbrå.

Annicas familj, med sönerna Andreas och Marcus och maken Janne, instämmer. De har alla filmerna hemma. Vem favoritkaraktären i Småstadsliv är råder det spridda åsikter om. Det verkar också gälla för publiken i stort, även om Stånk-Tommy har en litet övertag vid en rundfrågning.

Vad är det som är så roligt med Småstadsliv?

- Man kan känna igen sig från bekantskapskretsen. Lite, säger Annica Persson.

Samma anledning ger Fredrik Hillbom som kommit med familjen från Ljusdal.

- Vi är heltorsk på Småstadsliv allihop. Det är den här känna igen sig-humorn, säger han.

Själva showen drar igång med att kulturtanten Ingagerd kommer ut och på scen och klagar på städningen på Folkets hus. Strax efter kommer såklart städerskorna. Bara de visar ger publiken ifrån sig sitt första skratt.

Det var bara ett av många under kvällen. När föreställningen var över var det stående ovationer och gänget fick göra tre vändor för att ta emot applåder.

Mer läsning

Annons