Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred vindkraften

/
  • Miljö- och byggnämnden har nu yttrat sig om framtida vindkraftsutbyggnad i Ovanåkers kommun. Två områden i nordväst och norr föreslås bli kommunala vindkraftsområden och tre i södra delen utredningsområden. Förslaget går till kommunstyrelsen.

Ovanåkers kommun bör skynda långsamt när det gäller vindkraften i tre föreslagna områden i kommunen. Det anser miljö- och byggnämnden i sitt yttrande till kommunstyrelsen. Ett av områdena (VK 2) ligger inom Alfta finnskog och Pilgrimsleden går rakt genom området.

Annons

Så sent som under årets TUR-mässa i Göteborg salufördes de tre föreslagna vindkraftsomårdena som vildmarksområde med pilgrimsvandring, björnskådning och vildmarksskafferi och apotek.

De övriga två områdena ligger i den södra delen av kommunen (VK 1 och VK 4) och gränsar till stora opåverkade naturområden inom Ovanåkers, Bollnäs och Faluns kommuner samt riksintresse och lokalt kulturintresse Amungen i Rättviks kommun.

När det gäller VK 1 ska även naturvårdshänsyn tas till det närliggande riksintresset Häsbodalen, nära byn Skålsjön.

– Det finns all anledning till politiska överväganden i dessa områden. Därför föreslår nämnden att de tre områdena blir utredningsområden för att komma fram till vad vill vi använda marken till och för att kunna ta hänsyn till de olika intressen som finns, säger nämndens ordförande Patrik Eriksson (MP).

Ett skäl till att avvakta, är att det fortfarande finns lite forskning och kunskap hur vindkraft påverkar miljön i skogsområden, till exempel buller, resonerar miljö- och byggnämnden.

Utredningsområden ger rådrum för just en dialog med de berörda parterna och för att belysa naturvärden, turismsatsning och vindkraftsutbyggnad.

Miljö- och byggnämnden ger också klartecken för vindkraftsutbyggnad i två områden i kommunen. Främst gäller det ett område nordväst om Voxnabruk (VK 8) vid Spjutmyraberget som får prioritet 1. Området ligger nämligen i direkt anslutning till Rättviks kommuns vinkraftsdområde.

Prioritet 2 får VK 11 som ligger söder om byn Öjung.

– Men ännu är det inga bolag som knackar på och vill bygga vindkraft i kommunen, säger Patrik Eriksson.

Mer läsning

Annons