Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprört i samtal om skolorna

/
  • På onsdagskvällen hölls en medborgardialog i Alfta, ett 50-tal personer hade tagit chansen att komma dit och diskutera skolornas framtid.

På onsdagen var det Alftabornas tur att träffa politikerna och säga sitt om de planerade skolnedläggningarna. Och där blev det upprörda känslor innan samtalen ens satt igång.

Annons

Omkring ett 50-tal personer hade kommit till medborgardialogen i Johannesgården för en chans att diskutera planerna för kommunens skolor med politikerna. Och precis som i Edsbyn skulle man delas in i mindre grupper för så kallad "speed dating". Men här väckte det protester. Några krävde att politikerna skulle presentera färdiga ekonomiska kalkyler för planerna innan diskussionerna skulle sätta igång – något som saknas i den utredning som varit ute på remiss – och ville i stället hålla en utfrågning med politikerna.

Stämningen hann bli upprörd innan politikerna slutligen lyckades dela upp besökarna i grupper. Och också i grupperna var många kritiska till planerna.

– Det låter så vackert att alla ska få vara med och påverka men det känns som om allt är spikat och klart, ansåg någon.

Onsdagens medborgardialog i Alfta var den sista dialogen som politikerna bjudit in till. Nu är det dags att sätta igång med själva beslutsprocessen kring skolorna.

– Det ska tillkomma en del ekonomiska beräkningar som ligger som uppdrag hos förvaltningen nu. De ska bli klara under april månad och vi inväntar dem också, säger Håkan Englund (s), ordförande i barn- och skolnämnden.

På barn- och skolnämndens sammanträde i mitten av maj finns skolornas framtid med på dagordningen. Från början var tanken att ett slutgiltigt förslag om skolorna skulle vara färdigt före sommaren men nu menar Englund att det kan dröja någon månad till innan allting är färdigt.

– Beroende på omfattningen av det ställningstagande vi gör kan det bli så att vi behöver mera underlag. Det kan bli så att vi inte hinner fatta alla beslut i juni.

Mer läsning

Annons