Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphittaren får vinstlotten

I somras hittade en man från Edsbyn en lott på gatan. En skraplott med vinst på. Edsbybon gjorde som man ska när man hittar något borttappat. Lämnade in lotten till polisen. Drygt tre månader har gått sedan lotten lämnades in och ingen ägare har hört av sig. Därför blir upphittaren nu ägare till vinstlotten.

Annons

Det var den 18 juli som mannen från Edsbyn hittade lotten på Västra Centralgatan i Edsbyn. Lotten var skrapad och hade utfallit med, en vad som angetts från polisen, relativt stor vinstsumma. Den 20 juli lämnade upphittaren in lotten till polisen. Och sedan dess har den legat hos polisen i Bollnäs.

Men någon ägare till lotten har inte hört av sig.

- Nej det är inte någon som hört av sig och gjort anspråk på lotten, förklarar Yvonne Hansson hos Bollnäspolisen.

- Vi har varit i kontakt med lotteriet och berättat om den upphittade lotten. Ifall ägaren till lotten skulle höra av sig dit. Men det har inte heller gett något resultat.

Om ägaren till ett upphittat föremål inte blir känd inom tre månader från det att fyndet anmäldes till polisen blir upphittaren ägare till hittegodset.

Så är alltså fallet med vinstlotten.

- Vi skickade ett brev till upphittaren i förra veckan och talade om att han nu får komma och hämta lotten. Men ännu har han inte gjort det, berättar Yvonne Hansson.

Årligen är det åtskilliga spel- och lotterivinster som inte hämtas ut.

- Det är runt 25 miljoner kronor årligen som inte hämtas ut. Plus ytterligare cirka 55 miljoner där vinnarna inte hör av sig. Men det är sådana som har spelkort och därmed får de ändå sina vinster, förklarar Johan Tisell, informationschef hos Svenska Spel.

- Av de 25 miljonerna, som så att säga brinner inne, går hälften till Svenska Spels resultat. Hälften går till regleringsfonder och delas ut vid exempelvis jackpott och andra speciella satsningar vi gör. Och kommer på så sätt åter tillbaka till spelare och lottköpare, berättar Johan Tisell.

Mer läsning

Annons