Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik rökstuga invigdes med rågskära

/
  • Rökstugan ligger naturskönt på en höjd intill Locksjön.
  • När man eldar i rökugnen sprider sig röken och lägger sig uppe under innertaket.
  • Kristin och Stene från Gårdstunet i Finnfara lagade mat över öppen eld.
  • Professor Stig Welinder talade underhållande om begreppet rökstugor och hur man sett på dessa under årens lopp.
  • Föreningen Finnskogsriket fick en gåva från byarådet i Jädraås och som Maths Östberg tog emot.
  • Professor Stig Welinder talade.
  • Rökstugan vid Locksjön ligger vackert intill sjön.

Byggnaden är unik i sitt slag. Och nu går det att prova på att bo som skogsfinnarna gjorde. Häromdagen invigde miljö- och byggnämndens ordförande Fredrik Skoglund rökstugan vid Locksjön sydost om Rimsbo på Bollnäs finnskog.

Annons

Han skar av ett blåvitt band (de finska färgerna) med en rågskära. Runt 55 personer hade samlats för att vara med om invigningen.

– Rökstugan är unik. Den är den enda i sitt slag i Skandinavien där grupper kan elda i rökugnen och övernatta, säger Maths Östberg för Föreningen Finnskogsriket.

Rökstugan är ett led i föreningens arbete att få fler besökare, boende, arbetstillfällen och dragplåster till och i Finnskogsriket.

– Det finns ingen ursprunglig rökstuga kvar i södra Norrland, säger Maths Östberg därför är intresset stort för stugan vid Locksjön

Huset är möblerat med våningssängar i stugans kammare, där man även kan laga mat. Rökstugorna var skogsfinnarnas speciella form av bostäder. Heta rökgaser via rökugnen värmer bostaden.

När man eldar i rökugnen sprider sig röken och lägger sig uppe under innertaket. Röken går sedan ut via en trätrumma genom taken. Det är en effektiv form av vedeldning.

Projektet med rökstugan startade för några år sedan. Det var ett bygglag från Bollnäs kommun som timrade upp byggnaden på Hedenområdet i Bollnäs. Sedan plockades byggnaden ned och fraktades till Locksjön.

Virket till tak och golv sågades i Gullberg på Alfta finnskog.

Projektet har under tiden fått värdefull hjälp av volontärer, sponsorer och myndigheter.

Vid invigningen serverades en finnskogswok av Gårdstunet i Finnfara. Professor Stig Welinder talade underhållande om begreppet rökstugor och hur man sett på dessa under årens lopp. Föreningen Finnskogsriket fick en gåva från byarådet i Jädraås.

I sitt projektarbete Finngård vid Locksjön skriver Maths Östberg att grundidén är att skapa ett levande friluftsmuseum för naturturism med profilering på den speciella skogsfinska byggnadskulturen.

– I avtalet med markägaren Bergvik skog finns visserligen med om en byggnad till. Men vi har inga planer på det i nuläget. Det är rökstugan som är det mest intressanta, säger Maths Östberg.

Allmänheten ska kunna besöka och även övernatta i rökstugan året runt. På vintern kan man med snöskoter ta sig dit.

Det kan nämnas att Locksjön är en gammal finnbosättning ända från 1600-talet.

Mer läsning

Annons