Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsfrågor stöttes och blöttes när nybildade partier höll val

/
  • Alva Enegren, Lisa Bäckström, Emilia Stridsberg och Tea Söder representerar Ungdomspartiet.
  • Jennie Forsblom (KD) var på plats under partikvällen för att ta del av de nyskapta partiernas politik.
  • Therese Arting delar med sig av Ungdemokraternas politik.
  • Ett drygt hundratal besökare kom för att delta i Celsiusskolans partikväll.
  • Ett drygt hundratal besökare kom för att delta i Celsiusskolans partikväll.
  • I valbåsen fick väljarna kryssa i vilket parti som skulle få deras röst.
  • Det fanns 17 partier att välja bland.

Eleverna i årskurs 8 på Celsiusskolan i Edsbyn har under ett antal veckor arbetat med att skapa egna partier. Varje parti är baserat på en ideologi och har ett antal valfrågor de vill driva. Projektet avslutades med en partikväll där partierna presenterade sin politik och besökarna gick och röstade.

Annons

Det var en förväntansfull skara på drygt hundra personer som tagit sig till partikvällen på Celsiusskolan. Svenskläraren Ann Martinsson och SO-läraren Johan Åström hälsar alla välkomna och uppmanar besökarna att "vara hårda" när de går runt bland borden där partierna står uppställda för att besvara deras frågor.

– Var nyfikna! Ställ frågor och utmana dem, säger Johan Åström.

Läs också: Moderaterna bjöd in 17-åring till vinprovning

Besökarna består till stor del av släkt och vänner men även några lokala politiker är på plats. Jennie Forsblom (KD) är en av dem.

– Det är ett jättebra initiativ att få jobba med politik och uppleva hur demokrati fungerar på riktigt, säger hon.

Pär Johansson (M) är också här för att lyssna och lära. Han drar sig inte för att fråga eleverna hur de tänkt genomföra sina vallöften, ställer följdfrågor och problematiserar.

– Det här är en väldigt bra idé. Det här tror jag kan få ungdomar att bli mer taggade på att engagera sig, säger han och fortsätter:

– Vilket parti de sen väljer att göra det i spelar egentligen ingen roll. Det är alltid bättre att vara med i ett parti än inget alls, för då kan man påverka. Det sämsta man kan göra är att stå bredvid och klaga.

Ett av partierna är Ungdemokraterna. Deras hjärtefråga är att elever ska börja skolan senare om dagarna. Therese Arting agerar språkrör och gör sitt bästa för att övertyga väljarna om att Ungdemokraterna ska vinna deras röst.

Läs också: Så ska niornas slutbetyg höjas

– Det är skadligt för ungdomar att börja för tidigt. De behöver mer sömn, säger hon och betonar att det finns belägg för detta inom sömnforskningen.

Therese Arting tycker att projektet med att skapa ett parti bidragit till att hennes intresse för politik ökat.

– Får se hur det blir i framtiden. Jag kanske blir politiker, vem vet... säger hon.

Emilia Stridsberg är en av fyra tjejer som representerar Ungdomspartiet. Hon tycker också att partiprojektet varit lärorikt.

– Det har varit roligt att planera allting. Till en början var det svårt men det blev lättare och lättare ju mer man jobbade med det, säger hon.

Efter att alla besökare gått runt till samtliga partier var det slutligen dags för val. Bakom röstbås kryssades valsedlar i för att sedan stoppas ner i en försluten valurna.

Läs också: Lösningen på Celsiusskolans lokalproblem dröjer

Efter att röstsedlarna blivit räknade var det till slut partiet Bönderna från Byn, som kämpar för att Edsbyn ska bli en viktig by för hela Sverige inom jord- och lantbruk, som drog det längsta strået och van valet.

– Det känns jättekul att vi vann. Speciellt eftersom det var så många personer som är insatta i politik som var där och röstade, säger Nathalie Karsbo, talespersonför partiet Bönderna från Byn.

Mer läsning

Annons