Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Jonson blir pensionär

/
  • Ulf Jonson är tillbaka där han började. Han vårdar brandbilarna i brandstationens stora garage. Det är ett sätt att trappa ner inför pensioneringen. Sedan tänker han ta en time out och ägna sig åt familj, motion, hus och resor.
  • Här sitter Ulf omgiven av sina brandmän. Året är 1991 och det var sista året för Edsbyns räddningskår i gamla brandstationen.
  • Ulf Jonson, Lennart Olsson och Åke Wiklund samarbetade under många år, bland annat efter de stora översvämningarna 1985 och 1986.
  • Ulfs pappa sålde Volvo-bilar i Edsbyn. Så väcktes Ulfs intresse för bilar. Under en 11-årsperiod ägde han i tur och ordning tre fina amerikanare.

När räddningschef Ulf Jonson i Edsbyn i slutet av månaden går i pension avslutar han en 46-årig gärning inom räddningstjänsten i Ovanåkers kommun. Han började som vanlig brandman och avancerade så småningom till räddningschef, som han var de senaste 20 åren.

Annons

– Jag har kört 46 år i utryckningen och det är ovanligt. Jag har trivts med mitt jobb hela tiden, säger Ulf Jonson.

Hans tid som brandman började sommaren 1963, då Ulf hade fått jobb i gamla BP-macken. Ulf blev även borgarbrandman, det vill säga deltidsbrandman.

1971 blev Ulf brandförman och 1973 vice brandchef blott 29 år gammal och fortfarande jobbade han på BP.

1977 blev han en av tre heltidsanställda vid brandkåren i samband med nyorganisationen med Alfta. Förutom Ulf var det brandchefen Sture Liljemark och Lennart Westlund.

Från 1974 ryckte man även ut på trafikolyckor och översvämningar. 1989 startade Ulf Civilförsvarsföreningen, som han åter tänker bli aktiv i efter sin pensionering.

Under 90-talet startade stöd- och krisgruppen Posom och Säkerhetsgruppen inom kommunen. Ulf har jobbat mycket med de frivilliga grupperna.

Mer läsning

Annons