Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två miljoner för ökad tillgänglighet

/
  • Västergården i Edsbyn är det första objektet för ökad tillgänglighet i kommunen. Här samsas kommunens elevvårdsenhet och ungdomsmottagning med handikappomsorg och öppenvård IFO. Bland annat ska här byggas en handikappramp.

Regeringens handikappolitiska strategi vill ta krafttag på bred front för att öka tillgängligheten i samhället. Men ambitionerna ute i kommunerna att nå detta mål har sedan skiftat. Vissa kommuner har satsat på särskilda tillgänglighetsrådgivare eller tillgänglighetskonsulter som jobbat med frågan.

Annons

Ovanåker, Ockelbo och Nordanstig får nu kritik för att man inte hat satsat på en särskild person i arbetet att göra kommunerna tillgängliga för människor med funktionsnedsättningar.

Men socialnämndens ordförande i Ovanåkers kommun Bertil Eriksson (KD), som även är ordförande för det lokala handikapprådet, tillbakavisar kritiken.

– Vi har ett projekt i kommunen som heter Enkelt avhjälpa hinder där en person har jobbat med det här. Det är en person som redan jobbar inom kommunägda Alfta-Edsbyns fastighets AB och som har gjort en analys av läget i sitt ordinarie arbete. Vi tycker inte vi har behövt lägga pengar på att anlita en dyr konsult.

– Vi tycker också att vi ligger väl i fas med andra kommuner. Det finns två miljoner anslagna till förbättringar i budgeten för 2010. Först ut är en handikappanpassning vid Västergården med bland annat en ramp, säger Bertil Eriksson.

Lilian Persson representerar De handikappades riksförbund (DHR) i det lokala handikapprådet.

– Förbättringen av tillgängligheten för handikappade borde fungera ändå utan en speciell konsult. Det sitter ju människor i kommunen som har ansvar för hur samhället fungerar, säger Lilian Persson.

Olov Drebäck som representerar Synskadades riksförbund (SRF) i lokala handikapprådet tycker det skulle vara bra om en speciell person jobbade med tillgängligheten i kommunen.

– Det gäller inte bara för de synskadade utan alla handikappade överhuvudtaget. Visst behöver kommunen uppmärksamma detta. Det handlar om tillgängligheten i första hand.

Mer läsning

Annons