Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två flyglegenders plan på flygträff i Edsbyn

/
  • 73-årige Tore Gut från Mora var en av de flygentusiaster som letade sig till flygträffen i Edsbyn. Sjöflygplanet som en gång haft
  • 73-årige Tore Gut från Mora var en av de flygentusiaster som letade sig till flygträffen i Edsbyn. Sjöflygplanet som en gång haft
  • En hel del sportflygare och deras plan sökte sig till flygträffen i Edsbyn.
  • Fronten på Göran Stigssons Piper J3 Cub ser tuff ut.
  • Det måste vara länge sedan det stod två sjöflygplan på Ullungens vatten i Edsbyn.
  • Isse Östling från Bollnäs går in för landning vid flygplatsen i Edsbyn.
  • Jan Sundin äger ett flygplan som på slutet av 1970-talet användes för humanitära hjälpinsatser i Etiopien av Carl-Gustaf von Rosen.
  • Pär Olsson flög med Isse Östling till träffen i Edsbyn.

Under söndagen lyckades Edsbyns flygklubb genomföra sin spontana flygträff som vid ett par tidigare försök hindrats av allt för dåligt väder. Flygklubbar och privata flygplansägare i Gävleborg och Dalarna var inbjudna och en hel del plan och deras flygare kom på besök.

Annons

Nu är medlemmarna i den lilla flygklubben nöjd. Den spontana flygträff de vid ett par tidigare tillfällen försökt genomföra har spolierats av dåligt väder. Under söndagen gjordes ett tredje försök och nu var vädrets makter på klubbens sida.

Träffen skulle vara ett tillfälle för flygare av sportplan att träffas, prata flyg och fika.

Träffen som inleddes på eftermiddagen innebar ungefär öppet hus en bit in på kvällen då man kunde komma och flyga vidare som det passade.

- Vi har ju kallat det en spontan träff och fler plan är på väg in under kvällen, berättade flygklubbens kassör Göran Stigsson när Ljusnan besökte flygplatsen under eftermiddagen.

Redan tidigt på eftermiddagen landade två plan som har direkt anknytning till två legendariska flygare. Från Mora kom Björn Edgren och Tore Gut och landade med sin pontonförsedda Cessna på Ullungens vatten. Björn Edgren berättade att planet en gång ägts av den kände fjällflygaren Gunnar "Spökis" Andersson.

De andra planet med känd flygaranknytning var Ljusdalsbon Jan Sundins MFI 15 som en gång i tiden ägdes och flögs av Carl-Gustaf von Rosen vid humanitära hjälpinsatser i Etiopien.

Extra roligt tyckte flygfolket i Byn det var när ytterligare ett sjöflygplan med Östen Lindgren från Fränsta landade på Ullungen.

Man fikade, pratade och tittade på flygmaskiner.

Vad är det då som är så fascinerande med sportflyg?

- Ja, det är faran, säger 73-årige Tore Gut från Mora och övriga vid bordet skrattar.

- Det är nog känslan av frihet, säger Jan Sundin från Ljusdal.

Nu är det inte så många yngre som börjar flyga sportplan. Och vid fikabordet är man övertygad om att det är de höga kostnaderna för att ta ett flygcertifikat som orsakar det.

 

 

Mer läsning

Annons