Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt besked i Edsbyn

/
  • Tisdagen den 6 mars började inte bra. Jag hoppas kunna glömma bort den så fort som möjligt, säger Solveig Hermsdorf, en av de anställda vid Inwido i Edsbyn som på tisdagen fick veta att företagsledningen vill lägga ner fabriken till sommaren.
  • Den negativa trenden för Inwido i Edsbyn beror inte på den oroliga världsmarknaden, utan på att efterfrågan på huvudprodukten, de enklare fönstren, har sjunkit drastiskt. Det är andra fönster som efterfrågas, enligt företagsledningen.
  • - Vi tvingades minska personalstyrkan kraftigt redan i slutet av föregående år. Tyvärr har den negativa trenden fortsatt vilket medför att vi nu beslutat att inleda förhandlingar om att stänga fabriken, säger vd Jonas Netterström.

48 anställda berörs av nedläggningen av Inwido, som planeras vara klar i slutet av juni i år.

Annons

Inwido Sverige har nu inlett mbl-förhandlingar om att stänga fabriken i Edsbyn. I början av nästa vecka fortsätter förhandlingarna. Många av de anställda är mellan 30 och 50 år. De som har jobbat längst har jobbat för Allmogefönster och sedan Inwido i 25-30 år. 15 procent är kvinnor.

Solveig Hermsdorf är en av de anställda, som på tisdagsförmiddagen fick den bistra informationen från vd Jonas Netterström för Inwido Sverige AB om företagets planer.

– Först kände jag ingenting. Sedan blev det tungt. Sedan började jag fundera över hur jag ska gå vidare. Får jag ett jobb, eller får jag inte ett jobb. Det blev tyst i lokalen och många var väldigt ledsna över beskedet. Stämningen blev tryckt, säger Solveig.

Redan i höstas varslade företaget 19 anställda om uppsägning plus att åtta från Samhall inhyrda anställda fick gå tidigare. Då motiverades neddragningen med att företaget hade förlorat en storkund.

Huvudprodukten har varit ett enklare fönster (tex för garage) som har stått för 65-70 procent av produktionen i Edsbyn plus kulturfönster. 2010 började efterfrågan på de enklare fönstren minska, enligt vd Jonas Netterström.

Vad skulle kunna rädda fabriken i Edsbyn?

– Jag vill inte föregå mbl-förhandlingarna. Men jag kan inte se vad som skulle kunna rädda fabriken. Efterfrågan finns inte på huvudprodukten, säger Jonas Netterström.

Men ni är en av landets största fönstertillverkare. Skulle ni inte kunna flytta över tillverkningen av någon annan fönstermodell till Edsbyn?

– Ett stort problem här i Edsbyn är kapaciteten på målning. Den klarar målningen av kulturfönstren. De enklare fönstren är omålade och säljs också omålade. Det skulle kosta väldigt mycket att utöka målningslinjen, så den klarar en ny produktion.

Mer läsning

Annons