Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft dansläger i Viksjöfors

/
  • Under veckan är det mycket liv och rörelse i Viksjöforsbalettens lokaler när frigruppen Eyeland har sommarworkshop. Kursen började i måndags och pågår till söndagen.
  • Sara Larsson från Alfta, 17 år, har dansat i Viksjöforsbaletten sedan hon var fem. Hon är en av deltagarna på kursen. - Den är väldigt hård, jag utvecklas jättemycket, säger hon.
  • På morgonen, efter löpning och frukost, är det två timmar teknisk träning. Jazz och modern dans står också på schemat, samt improvisationsdans där dansarna slänger, klättrar och hänger på varandra.
  • Plåster, bandage och tejp går åt när brännsåren från glidningar på golvet börjar dyka upp.

I Viksjöforsbalettens lokaler svettas för tillfället ett tjugotal dansare från hela landet. Dagarna är långa, tuffa och i viss mån smärtsamma.

- Det blir mycket trasiga knän och brännmärken, men det är det värt, säger Sara Larsson.

Annons

Mitt i sommarhettan pågår en dansworkshop i Viksjöforsbalettens lokaler. Dagarna börjar klockan åtta på morgonen med en löptur, som sedan följs av nästan obruten dansträning fram till klockan åtta på kvällen.

Bakom danslägret står dansgruppen Eyland som haft en liknande workshop de senaste fyra åren. Tidigare har man dock varit i större orter, i Stockholm, Norrköping och Örebro.

De 20 dansare som deltar kommer ifrån hela landet, plus en från Turkiet och en från Frankrike. En av deltagarna är Sara Larsson, är medlem i Viksjöforsbaletten. Den hårda träningen på workshopen skiljer sig från hennes vanliga träning.

- Vi tränar nio timmar per dag. Annars brukar jag träna tre dagar i veckan, med en timme åt gången på vardagar och två timmar på söndagar, säger hon.

Workshopen pågår fram till söndag, med både jazz och modern dans på det dagliga schemat. På lördagen uppträder gruppen i Hårga när Hälsingehambon ska starta, då med en modern repertoar.

Mer läsning

Annons