Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots invändningar från föräldrar och personal: Oppositionen river inte upp skolbeslut i Edsbyn

/
  • Nu ska frågan om en ny F-6-skola i Edsbyn utredas. Det innebär också att beslut om investeringsbudgeten skjuts fram, så utredningsarbetet hinner göras.
  • Modulerna vid Celsiusskolan F-6 är nu på plats. Detta för att provisoriskt lösa trångboddheten vid skolan.

Föräldraråd, personal och rektor är överens. Man vill samla alla politiker och förutsättningslöst diskutera Celsiusskolans framtid i Edsbyn. De vill också att den referensgrupp som har arbetat med Celsiusområdets framtid ska få möjlighet att redovisa sitt arbete.

Annons

Föräldraråd, personal och rektor vill se en samlad skollösning, en F-9-skola under samma tak. Men kommunfullmäktige beslutade, efter oppositionens förslag och med minsta möjliga marginal, att först satsa på en separat F-6-skola för 50 miljoner för att sedan gå vidare med renoveringar för årskurserna 7-9.

Läs mer: Frustration bland föräldrar och personal efter viktiga skolbeslutet

Oppositionsrådet Hans Jonsson (C) är i dagsläget, med tanke på önskemålen från föräldra- och skolhåll, inte beredd att riva upp det beslutet. Samma sak gäller för tidigare oppositionsrådet Jennie Forsblom (KD).

– Nej, det beslutet ska ligga kvar. Frågan är hur mycket pengar vi verkligen har att investera för. Det finns en prognos att Ovanåkers kommun 2018 behöver låna 400 miljoner om alla planerade investeringar ska kunna genomföras. Vi politiker måste ta ansvar för ekonomin och vad som händer i slutänden, säger Hans Jonsson.

– Det är ändå ett fullmäktigebeslut och det är inte aktuellt att riva upp det. Det där beslutet blev en reaktion på att processen leddes på ett dåligt sätt. Och nu anser jag att frågan inte leds över huvud taget. Det är i barn- och utbildningsnämnden frågan lever och den ska också upp i tekniska, säger Jennie Forsblom.

Huvudargumentet för oppositionen är att ökade lokalkostnader leder till minskade personalkostnader. Oppositionen befarar att kommunen då måste dra ner på antalet lärartjänster.

– Och den viktigaste resursen för eleverna är ju läraren. En samlad F-9-skola skulle innebära att man bygger om i en befintlig skola och det blir dyrt. Och ingen har lagt fram något förslag att skjuta till mer investeringspengar till skolans område, säger Hans Jonsson.

Följer man liggande beslut, så kan skolan behålla både matsal och slöjdsalar, enligt Hans Jonssons resonemang.

Han ser också brister i det uppdrag som referensgruppen fick. Det stod ingenstans var uppdraget skulle redovisas.

– Det var också synd att gruppen inte fick information om att det finns en begränsning av resurser. Det var ojuste att gruppen inte fick den informationen. Det är som att köpa en ny bil och inte titta på prislappen först, säger Hans Jonsson.

Läs mer: Lärarförbundet i Ovanåker kritiserar beslut i kommunfullmäktige

Hans Jonsson kan tänka sig ett större politikermöte med föräldrarådet. Jennie Forsblom tycker politikerna måste träffas först och klargöra hur barn- och utbildningsnämnd och tekniska nämnd ska jobba, innan man träffar föräldrar och personal.

– Det är den politiska ledningen som styr nu och ska leda det här arbetet. Det är klara direktiv från fullmäktige, säger Jennie Forsblom.

– Frågan om en F-6-skola ligger på utredning. Det ska utredas, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Det är barn- och utbildningsnämnden som har ansvaret med bistånd från tjänstemän från samhällsbyggnadsförvaltningen.

En effekt av det är att tidplanen för budgetarbetet ändras och investeringsbudgeten som bruka tas före sommaren skjuts upp till efter sommaren, så utredningsarbetet hinner göras.

Läs mer: C och KD vill snabba på med skolbygge

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons