Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tremiljoners-satsning

/
  • Vagnen med testlådan far ner och landar med en ljudlig smäll mot väggen. Hans Persson och Pontus Eding följer hela händelseförloppet, från det att stålställningen höjs upp automatiskt tills att vagnen far i väggen. På så sätt kan man testa hur bra lådan klarar sidostötar.
  • Jens Buvik jobbar bland annat med att förbättra denna vikbara låda åt Volvo, där det har visat sig att locket är den svagaste punkten. Kan man lösa det kan det handla om ett jätteprojekt för Nefab och som leder till nya jobb.
  • För att kunna installera det nya vibrationsbordet fick man gräva ett två och en halv meter djupt hål, som fylldes med betong. Det var där bordet skulle stå. Detta för att skakningarna inte skulle skada själva byggnaden. Bordet är också nedsänkt för att minska olycksrisken.
  • Fuktkammaren är också en nyhet i testlabbet. Den fungerar som en avancerad bastu kan man säga där man kan ställa in både värme och luftfuktighet. Denna gång testar vi hur rost utvecklas med olika trämaterial, säger produktchef Pontus Eding.
  • – Det är stimulerande att jobba med att ta fram nya förpackningskoncept, testa dem och ta ut dem på marknaden. Det är sedan spännande och kul att åka till andra länder och se hur de fungerar i praktiken, säger produktchef Pontus Eding.

Nefab i Runemo har satsat tre miljoner kronor i ett modernt förpackningslabb. Där kan man testa emballage genom att utsätta dem för påfrestningar av olika slag.

Annons

Den mest spektakulära stationen är nog den där man testar hur stöttålig till exempel en transportlåda är.

Lådan placeras på en vagn på hjul. Man kan ställa in fallhöjden och när den inställningen är klar kan stålkonstruktionen höjas, så man får ett lutande plan. Vagnen med lådan dras med hjälp av en vajer upp till önskat läge och släpps sedan, så den far tillbaka och landar mot en vägg med en hård och ljudlig smäll.

På så sätt kan man se hur bra lådan klarar sidostötar, rangerstötar, under järnvägstransporter.

Vd och produktionsdirektör Hans Persson och produktchef Pontus Eding konstaterar att man nu på plats kan testa en ny förpackningsidé, nästan direkt när den kommer från rit- och konstruktionsbordet.

Man kan även ta emot kunder som får möjlighet att följa de tester som förpackningarna utsätts för. I snitt har man fyra-fem sådana besök per månad.

Nefab kan också utföra de internationella och standardiserade test-program som finns, exempelvis ISTA. Detta underlättar kommunikationen med kunderna.

Det nya förpackningslabbets dyraste investering är vibrationsbordet, som väger 18 ton. Här kan man se hur en förpackning påverkas av långa transporter med lastbil. Just denna dag gäller kollen en fingerad transport på 1 500 kilometer och som pågår under tre timmar.

I dag finns kapacitet i labbet att även åta sig testuppdrag åt andra företag, konstaterar Hans Persson och Pontus Eding.

Mer läsning

Annons