Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre får böta efter kapning på låtsas

16 polisbilar ryckte ut i jakt på maskerade busskapare med vapen. Nu får tre böta för vapenbrott efter det som bara var ett skoj under en kick off.

Annons

En dag i början av mars såg en person hur en bil prejade en buss på länsväg 301. När två maskerade män klev ombord bussen med ett gevär slog vittnet larm till polisen, som ryckte ut med 16 bilar från Hälsingland och närliggande landskap.

Men busskapningen var iscensatt av ett eventföretag som hyrts in till en kick off för ett företag. Efter cirka 40 minuters jakt fick polisen veta att kapningen inte var på riktigt.

Via bussbolaget hittade polisen låtsaskaparna, bussen och passagerarna i en stuga utanför Edsbyn. Nu får tre män betala böter för vapenbrott. Det är de två som agerade kapare och en tredje man som lånade ut sitt gevär till männen.

Kaparduon saknade licens för geväret. De har i polisförhör sagt att de inte reflekterade över det, eftersom det var ett gammalt vapen, som de fått veta var obrukbart. Mannen som lånade ut sitt kuriosavapen trodde inte heller att han hade gjort något olagligt.

Åklagarkammaren i Gävle har meddelat trion varsitt strafföreläggande på 40 dagsböter. Den totala summan varierar beroende på deras ekonomiska situation, men männen ska betala mellan 4 800 och 10 000 kronor.

De maskerade männen var inhyrda av det Färilabaserade företaget Exte. Efteråt beklagade vd Lennart Wallström följderna. Han uppgav då att nära 50 anställda fanns på bussen och att ingen av dem blev skärrad av upplägget.

Mer läsning

Annons