Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverkets skyltmiss – lilla byn Kammahav blev vägmetropol: "Det ska kompletteras"

/
  • Det är nästan så att Kammahav nu kan räknas som en metropol efter att Trafikverket satte upp vägvisaren i Edsbyn Kammahav 13, menar Sara Lindén och Mattias Hylén lite skämtsamt här med barnen byns yngsta Teimi, två veckor och sonen Linus, 15 månader.
  • Byn Kammahav räknar runt åtta hus och där bor mellan 15 och 20 personer, var av fyra barn.
  • Frun är från Mållångssta, inte långt från Kammahav, och vi letade ett hus häromkring. Vi fick tips om det här, säger Inge Svedberg som sedan har bott 46 år i byn.
  • Den hårt trafikerade riksväg 50 passerar genom byn Kammahav.
  • I Edsbyn tronar vägvisaren Kammahav i ensamt majestät i korsningen, när det gäller vägvisningen söderut.

När bilförarna ska svänga in på den nya södra utfarten (Faluvägen) vid Edsbyverken blir man lätt förvirrad om man inte känner till att anslutande länsväg 596 sedan leder söderut och att man via riksväg 50 även kommer till Falun.

Annons

Innan korsningen finns det visserligen vägskyltar som förvarnar om att det kommer en väg mot Falun, så kallad förberedande vägvisning. Men sedan finns det ingen skylt som exakt talar om var man ska svänga. Det finns ingen koppling mellan den förberedande vägvisningen och själva korsningen. I stället dyker överraskande skylten Kammahav 13 upp som enda vägvisare. Det ser lite märkligt ut.

Det blev helt enkelt en miss, när Trafikverket bytte ut de gamla vägvisarna (skyltarna) i korsningen.

– Vi vet om det. Det ligger på mitt bord att beställa även en vägvisare till Falun. Men jag missade att göra den beställningen när vi bytte vägvisare i korsningen, så det ska kompletteras, säger trafikingenjör Iréne Lodell vid Trafikverket.

Iréne Lodell ska nu så snabbt som möjligt beställa en vägskylt som det står Falun på. Vägvisaren ska sedan tillverkas och med leveranstid tror hon det tar sex-åtta veckor innan den är på plats.

Vägvisaren till Kammahav blir kvar, eftersom byn ungefär markerar där länsväg 596 möter riksväg 50 vid Flaxnan.

– Kammahav är mer en vägvalspunkt då man kommer ner till riksväg 50. Det är som en knutpunkt, säger Iréne Lodell.

Läs mer: Han ville ha bättre plogning av Faluvägen

Går man efter skyltningen vid korsningen i Edsbyn kan man lätt få för sig att Kammahav är en stor metropol. Men byn räknar cirka åtta hus och mellan 15 och 20 innevånare. Kammahav ligger efter riksväg 50.

Inge och Inga Svedberg har bott i Kammahav i 46 år. Tidigare jobbade Inge vid Björkträ i Viksjöfors, men är nu pensionär.

– Det är lugnt och bra här. Men trafiken har ökat rejält sedan riksväg 50 kom till. Allra helst sedan den senaste förbättringen gjordes av vägen. Det är mycket tung trafik som går här, säger Inge Svedberg.

– Det skulle kännas på att flytta härifrån. Vi trivs med huset som vi under åren har renoverat som vi vill ha det, säger Inga Svedberg.

Läs mer: Körde av riksväg 50 och krockade med träd

Deras granne Agneta Friberg håller med om att en nackdel med att bo i Kammahav är den hårt trafikerade vägen.

– Det är annars bra att bo här. Jag har bott här så länge, sedan början av 1980-talet, säger Agneta Friberg.

Agneta jobbar hos Svenska fönster i Edsbyn och har häst hos sin syster i grannbyn Söderomsjön. Agnetas son Mattias Hylén och hans sambo Sara Lindén och barnen Linus och Teimi bor i huset intill Agnetas.

– Jag har bott här i Kammahav i hela mitt liv, i 25 år. Det är bra och skönt, säger Mattias Hylén.

Han erkänner att han nog allt blev lite mallig, när vägskylten Kammahav 13 dök upp i Edsbyn. Det kändes tufft att hans barndomsby blev uppmärksammad på det viset. Sara är uppvuxen i Gävle och har flera släktingar med anknytning till grannbyn Söderomsjön.

– Det är helt okey att bo i Kammahav. Men det är lite för långt till släktingar och vänner. Alla vänner finns på bilavstånd annars är det perfekt, säger Sara Lindén.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning