Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer ska lockas läsa tekniska utbildningar

/
  • Vi vill få tjejerna att känna att teknik kan vara roligt och inte så främmande, säger Ann-Kristin Hilli vid Voxnadalens gymnasium i Edsbyn.

I Edsbyn bjuder Voxnadalens gymnasium in till en tjejkväll för eventuellt blivande elever på teknikprogrammet. Tanken är att öka intresset för tekniska utbildningar på både gymnasiet och högskolan. Man riktar sig till alla tjejer i årskurs nio, som snart ska välja gymnasieprogram.

Annons

Man vill visa ämnet teknik ur olika synvinklar.

Det är också mycket för att få bort stämpeln att teknikprogrammet är en killinje, som man ordnar denna möjlighet för tjejer i nian att få information om teknikprogrammet och prova på digital bildbehandling och filma med videokamera med mera. Förra året kom tio flickor

Man kommer att hålla till i gymnasiets lokaler i Arken, i samma hus som arbetsförmedlingen mittemot kommunhuset i Edsbyn.

Varför är det så viktigt att få tjejer intresserade av tekniska utbildningar?

– Därför att tjejerna kan bidra med sina erfarenheter i tekniska yrken. Det är också för att få tjejerna att förstå att det finns fler valmöjligheter än de själva kanske tror. Det är lika viktigt att få in killar på kvinnodominerande yrken. Det är också trevligt att det blir lite blandning av tjejer och killar i klasserna på teknikprogrammet, säger Ann-Kristin Hilli.

Mer läsning

Annons