Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio gånger fler asylplatser för ensamkommande i Ovanåker i slutet av 2016

/

Under 2015 öppnade Ovanåkers kommun sitt andra HVB-hem för ensamkommande barn och ungdomar. Den 1 februari öppnar kommunen sitt tredje och man planerar för ytterligare ett.

Annons

Läs även: Akut personal- och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland

Men mer om framtiden är det svårt att sia.

– Det återstår att se. Vi värnar om kvalitet. Och vi har i dag kvalitet i verksamheten, trots anhopningen, säger verksamhetschef Monica Liljemark.

– Jag hoppas trycket minskar. Personal och system håller inte om det fortsätter på det här viset, säger Anders Pommer som ansvarar för kommunens HVB-hem för ensamkommande.

Läs mer: Nyanlända kan bli en plusaffär

Han konstaterar att Ovanåkers kommun inte tror på lösningen med stödboenden, lägenhetsboenden, redan för 16-åringar, som har presenterats som ett sätt att lätta för kommunerna. Det kan leda till ökade sociala problem och därmed ökade kostnader för kommunerna, befarar han.

I dag kommer ungdomarna ut i stödboenden, när de är över 18 år.

Under nästa år kommer kommunen att successivt öka sitt mottagande, så man i slutet av 2016 har 70 asylplatser, alltså för de ensamkommande som väntar på att få uppehållstillstånd.

Det innebär i sin tur att antalet ensamkommande totalt då kan vara runt 100-120 med de ungdomar som har fått uppehållstillstånd. I dag rör det sig om runt 55 barn och ungdomar totalt, var av fyra har platser utanför kommunen.

I början av mars i år ökade antalet asylplatser från fyra till sju och antalet platser för de som har fått asyl från sex till åtta för ensamkommande. Sedan dess har antalet ökat i rasande fart.

– Det är helt galet. Men vi har bestämt att spotta i nävarna för att inte pruta på vår kvalitet i mottagandet. Vi ska hålla kvalitet rakt igenom, säger Anders Pommer.

– Vi tittar inte längre på de siffrorna som gällde i början av året, säger Monica Liljemark.

Monica Liljemark är chef för kommunens socialsekreterare. Ovanåkers kommun Lex Sarah-anmälde sig själv tidigare i höst, eftersom man på grund av personalbrist nu inte hinner göra de utredningar som gäller ensamkommande i den mån man ska. Kommunen jobbar nu med den utredningsrapport som beskriver läget för Inspektionen för vård om omsorg (IVO).

Läs mer: Kommunen klarar inte av att utreda ensamkommande

Kommunen ber om uppskov med att ta emot fler ensamkommande tills dess det tredje HVB-hemmet öppnar den 1 februari. Personal till det boendet är nu rekryterad.

– Det är tufft just nu. På onsdagen kom två ensamkommande, var av en 8-åring, i taxi från Täby. Migrationsverket anvisar ensamkommande till oss i alla fall, säger Monica Liljemark.

Hon beskriver läget som så att små kommuner blir överbelastade. Samtidigt konkurrerar kommunerna om utbildade socionomer. Kommunen är dock klar med rekryteringen av en ny socialsekreterare, som efter jul enbart kommer att jobba med utredningar som rör ensamkommande.

Dessutom söker kommunen ytterligare två socialsekreterare, som ska jobba med frågor som rör barn och ungdomar.

Mer läsning

Annons