Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test av vegetariska rätter

/
  • Testsmakarna har bänkat sig vid långbordet i hemkunskapssalen i Celsiusskolan i Edsbyn. Sedan fick de på en lapp skriva vilken rätt de tyckte bäst om och kommentera rätterna.
  • 1) Basilikadoftande grönsaksgryta med ris. Vinnaren. Den här rätten var jättegod, summerade testpanelen.
  • 2) Kikärtsgryta med champinjoner, auberginer, zucchini och couscous. Meningarna var delade om denna rätt.
  • 3) Grön ärtsoppa med pepparotsklick och fullkornsbröd. Ingen ville rösta på soppan. Den funkar bäst som förrätt, var ett omdöme.
  • Kocken Christoffer Karlström lät bland annat champinjonerna fräsa i pannan.

Nio elever vid Celsiusskolan i Edsbyn fick på tisdagen testa tre vegetariska rätter.

Annons

Basilikadoftande grönsaksgryta med ris blev den populäraste rätten. Grönsaksgrytan kommer därför om några månader att dyka upp på skolmatsedeln.

Grytan var jättegod och den skulle passa till skollunch, summerade eleverna i testpanelen. Grytan fick också sju av nio möjliga röster. På andra plats kom kikärtsgryta med champinjoner, auberginer, zucchini och couscous och som fick två röster.

– En kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter är bra både för hälsan och för miljön och jag upplevde att eleverna gillade initiativet och jag noterade att ingen ifrågasatte varför vi erbjöd just vegetariska rätter, säger Ulla-Marie Nilsson, som är folkhälsosamordnare i kommunen. 

Det var Folkhälsorådet i Ovanåkers kommun som i samarbete med kostavdelningen tog initiativ till en köttfri måndag under den pågående Ett friskare Sverige-veckan. Eleverna fick i måndags äta en vegetarisk pyttipanna, som togs emot med blandade omdömen.

Veckan fortsatte på tisdagen med en omröstning i hemkunskapssalen i Celsiusskolan, där kocken Christoffer Karlström lagade tre olika vegetariska rätter som testsmakarna sedan fick äta.

Mer läsning

Annons