Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tävlandet blir som ett gift"

/
  • En hund måste förstås vara med på bilden med brukshundsexperterna Fred Larsson och Sven-Evert Gunnarsson. Det fick bli Fred Larssons jakthund Isak.

Under torsdagen inleddes Brukshund-SM i Edsbyn ett arrangemang som intresserar många. Tidningen träffade två veteraner som är på plats för att ta reda på vad det är som är tjusningen att tävla med brukshund.

Annons

Sven-Evert Gunnarsson, 70 år, från Skutskär och Fred Larsson, 68 år, från Kyrkesund, Tjörn, har sysslat med brukshundstävlandet länge. Nu är de på plats i Edsbyn inte för att tävla utan som funktionärer. Sven- Evert Gunnarsson som tävlingsledare i grenen rapport och Fred Larsson som tävlingarnas överdomare.

Ingen av de två har själva varit med och tagit hem några SM-tecken i brukshund med de hundar de haft, men båda har haft många funktionärsuppdrag. Sven Larsson har däremot vunnit svenska och nordiska mästerskap på hundutställningar.

- När SM gick i Skutskär 2001 var jag tävlingsgeneral, säger Sven-Evert Gunnarsson.

Sven Larsson hade sitt första domaruppdrag redan 1968. Som överdomare är han den allra sista instansen en tävlingsdeltagare ska vända sig till om denne är missnöjd med en banläggning exempelvis.

- Det finns många filter de först måste passera innan det blir min tur. Jag hoppas och tror att jag inte ska behöva göra någonting, säger han.

Vad är det då som är tjusningen med brukshundssporten?

- Det blir som ett gift. Det är det samma hur många certifikat eller priser de fått så måste de fortsätta. Lyckoruset av att ha lyckats, att vinna är stort. De som är i den klassen så att de är med i SM tränar lika mycket som en allsvensk fotbollspelare, så det kostar på att komma i topp. En annan bidragande faktor till tjusningen med brukshundar är samarbetet och kärleken mellan hunden och ägaren, säger Sven Larsson.

Sven-Evert Gunnarsson tycker också att det är en tjusning med tävlingar som SM då man kan få möta likasinnade människor man inte träffar annars.

Mer läsning

Annons