Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkvärt med Jonas Helgesson

/
  • Om vi alla skulle vara lika och stöpta i samma form skulle samhället vara väldigt tråkigt. Därför kan vi vara glada att vi alla är olika, säger Jonas Helgesson som vill uppmuntra oss till att leva fullt ut.
  • Man måste ha en dos envishet om man ska klara av livet som handikappad, säger Jonas Helgesson som numera bor utanför Malmö och är gift sedan fyra år tillbaka med Hanna.

Tårarna sprutade både av skratt och gråt när Jonas Helgesson talade i Edsbyns bibliotek häromkvällen.

Annons

Måste man vara frisk för att må bra, var temat för hans föreläsning. Författaren Jonas Helgesson har skrivit två böcker. I den första - Grabben i kuvösen bredvid - berättar han om sitt liv.

När Jonas föddes 1978 var han utan syre i 40 minuter på grund av att han hade fått navelsträngen runt halsen.

Det gjorde att han fick en Cp-skada.

I dag åker Jonas runt i landet och berättar hur han har lärt sig att leva med sin Cp-skada.

Sina insikter om livskvalitet och fördomar bland annat har han samlat i sin andra bok - Ett CP-bra liv - och i höst kommer hans tredje som är en citat-bok där han samlat uttalanden som han själv har gjort.

– En myt om oss funktionshindrade är att vi skulle vara deppiga. Man tar för givet att den största önskan jag har skulle vara att bli normal. Det är det faktiskt inte. Jag gillar mitt liv. Man kan faktiskt gilla sitt liv när man har ett handikapp.

Han vill visa på att alla har ett värde, kan ge värde och att alla människor är unika. Med det menas att alla har något att bidra med. Han vill också uppmuntra alla till att leva fullt ut.

– Med det menar jag att alla kan leva ett bra liv utifrån sina egna förutsättningar. Man ska inte tävla mot andra, utan man ska tävla mot sig själv. Jag kan kanske inte allt, men jag kan någonting.

Bakom de två föreläsningarna i Edsbyn stod Rädda barnen, kommunens anhörigstöd, biblioteket, Svenska kyrkan och ABF.

Mer läsning

Annons