Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tältläger för flyktingar kan byggas – kommuntoppar ska tycka till

/

Kommuntopparna i Ovanåker ska diskutera om det eventuellt bör byggas ett tältläger för asylsökande.
– Vi har lämplig mark, men det är svårt att rekrytera lärare, säger Tomas Larsson, utvecklingschef.

Annons

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har redan öppnat ett tältläger för asylsökande i Skånska Revinge. Men behovet av sängplatser är stort och det är fler tältläger på gång så småningom runt om i landet. I Gävle har MSB hittat fyra lämpliga platser och en av dessa kan bli aktuell. Om ett år kan det finnas 500-1000 platser i Gävle som kan vara i drift i tre år.

Läs mer: Gävle kan få tältläger för 1000 flyktingar

Men MSB har skickat ut frågor till landets alla kommuner om de har mark som kan passa för tältläger.

Läs mer: MSB letar mark för nya tältläger

I Ovanåkers kommun har utvecklingschef Tomas Larsson kallat kommunens ekonomichef, individ- och familjeomsorgschef och fritidskonsulent till ett möte den 4 januari. MSB vill ha ett svar den 22 januari.

Läs mer: Hög snittkostnad för tältplats

– Jag vet att det finns flera lämpliga platser i kommunen för detta där det går att dra in vatten, el och värme. Men det svåra är att det är fullt i våra förskolor och skolor, det kan gå att ordna lokaler, men vi behöver fortfarande lärare som talar svenska och arabiska.

Hur ser du på ett tältläger i Ovanåkers kommun?

– Spontant känns det som ett väldigt stort ansvar för en liten kommun och vi har gjort rätt stora åtaganden. Men situationen för flyktingar är svår och vi måste se om vi kan bidra. Skulle alla chefer säga nej så klarar vi inte ett sådant åtagande. Det vore även bättre med mer respektabla boenden.

Ovanåkers kommun har också planerat evakueringsboenden för 90 platser och att hyra lokaler av en fastighetsägare utanför Edsbyn, men själv stå för personal. Men det föll så sent som i fredags den 18 december på att Migrationsverket ansåg att lokalerna blev för dyra, enligt Tomas Larsson.

– Överlag är det svårt att hitta personal. Jag försökte rekrytera anställda till evakueringsboenden, men trots hög arbetslöshet var det svårt att hitta personal som talar svenska och har körkort och vi sökte även efter folk som talar arabiska, säger han.

Söderhamn har flera markområden som skulle passa för ett tältläger, men har ännu inte berett frågan, enligt kommunchef Margareta Högberg.

Även Bollnäs kommun förbereder ett svar till myndigheten MSB.

– Men det kan bli svårt, det finns inte mycket lämplig mark i kommunen, säger Kjell Pettersson, chef för samhällsbyggnadskontoret.

Mer läsning

Annons