Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ut föräldraledighet - pappor

/
  • Ta ut föräldraledighet - pappor. Med det huvudbudskapet kom Martin Melin och Peter Karyd till Edsbyns pingstkyrka häromkvällen.FOTO: ULLA-MARIE NILSSON

Om pappa-rollen handlade det när Martin Melin och Peter Karyd häromkvällen föreläste i Edsbyns pingstkyrka. Hälften av åhörarna bestod av pappor.

Annons

– Kvällens viktigaste budskap är att uppmuntra pappor att ta ut föräldraledighet. Och samtidigt ge dem en spark där bak att varför ska inte pappor orka, när mammor gör det, sade Martin Melin.

Martin Melin och Peter Karyd konstaterade att det naturligtvis är jobbigt att vara pappaledig, men att det samtidigt ger så mycket tillbaka. De återkom till att det handlar om en begränsad tid i livet.

Martin Melin och Peter Karyd vågade även säga det som annars kan vara skambelagt, som att den första dagen som föräldraledig höll på att ta knäcken på dem. De längtade efter att barnen skulle sova.

Båda tycker att pappaledighet är den största jämställdhetslektionen någonsin. Martin och Peter anser att om endast mamman tar ut föräldraledighet kan det innebära att pappor upplever en stark känslomässig anknytning till sitt barn, men att livet i övrigt inte ändras så mycket.

Det motsatta gäller då för mamman. Hennes liv ändras dramatiskt. Detta leder förstås till konflikter.

Peter Karyd tipsade om att de män som lever med en gravid kvinna bör ge kvinnan 97 procent av all uppmärksamhet och service som att åka ut mitt i natten och köpa skumtomtar. Men att varannan vecka ha en helt ledig dag som han kan ägna helt åt sig själv.

Mer läsning

Annons