Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartsjukemord på Amungen 1861

/
  • Stefan Davidsson har liksom sin morbror Bernt Ungh velat får reda på vad som egentligen hände förfadern Johan Andersson. Här studerar de två domstolsprotokollet som de nu fått tag på.
  • Halva stugan som Johan Andersson bodde i med sin familj finns kvar på ön Sollen i Amungen.
  • Under sin fängelsevistelse i Gävle författade Johannes Ed en visa, Eds visa som finns bevarad.
  • Bernt Ungh har under tre år forskat i varför hans morfars far dräptes på sjön Amungens is dagen för julafton 1861. Nu har han fått svaret.

Efter tre års forskande om har Bernt Ungh i Viksjöfors fått svaret på hur det gick till då hans morfars far blev ihjälslagen på sjön Amungens is. Det var ett svartsjukedrama som ändade Johan Anderssons liv och dömde dräparen, soldaten Johannes Ed i Delsbo kompani, till tolv års fängelse.

Annons

När vi träffar Bernt Ungh och systersonen Stefan Davidsson har de för ett par dagar sedan fått domstolsprotokollen från Landsarkivet i Uppsala.

- Vi har alltid fått höra av de gamla att det var ett bråk om en häst, som utlöste bråket där min morfars far blev ihjälslagen. Att det var frågan om ett svartsjukedrama, där de två svågrarna Johan Andersson och Johannes Ed råkade i luven på varandra, har vi inte hört förut. Våra förfäder har inte sagt mer än att det var ett bråk om en häst, säger Bernt.

Domstolsprotokollet ger en helt annan bild av vad som hände. Det framkommer också att Johan Andersson var en riktig slagskämpe när han fick sprit i sig samt att han var mycket svartsjuk av sig. Bilden av Johannes Ed är en annan och betydligt positivare.

Dramat på Amungens is utspelade sig dagen före julafton 1861, strax utanför ön Sollen där Johan Andersson bodde tillsammans med hustru och ett par barn. Johannes Ed och ytterligare en person var där på besök och mycket sprit hade konsumerats under dagen. Det var vid det här besöket Johan Andersson började anklaga Ed för att lägga åt hans hustru. Johannes Ed beslöt sig då att bege sig hem till Getryggen, där han hade bostad och fru. Johan Andersson hinner dock ikapp honom, varpå Johannes Ed får tag i en yxa i sin släde som han slår sin förföljare i tinningen med.

- I en vecka kämpade Johan Andersson för sitt liv. Dagen före nyårsafton dog han. Han fraktades då dryga fem mil till Rättvik, där han obducerades. Det tog också en vecka innan Johannes Ed greps. Han hade då tagit sig till sitt soldattorp i Ljusdal.

Johannes Ed dömdes till mer än tolv års fängelse som han fick avtjäna i Gävle. Han släpptes efter tio år, troligen på grund att han hade skött sig bra under fängelsevistelsen.

- I och med det som hänt, och domen, separerade Johannes Ed och hans fru. Hon flyttade senare upp till Färila där hon fick ett dödfött barn, säger Bernt Ungh.

Var Johan Andersson begravdes vet inte Bernt Ungh, men gissar att det är i Bingsjö.

Johan Anderssons efterlevande bodde kvar i huset på ön Sollen fram till 1898 då de flyttade till Norra Flät.

- När Johannes Ed frigavs bytte han namn till Johan Andersson, samma namn som min morfars far. Han emigrerade till Amerika och slog sig ner i Oregon.

Mer läsning

Annons