Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar från oppositionen - Edsbyskolans placering är ingen politisk fråga

/
  • Jag tycker vi redan nu har en F-9-skola på Celsiusområdet i Edsbyn. Skolbyggnaderna ligger på samma område. Eleverna har samma slöjdsalar, matsal och gymnastik, säger oppositionsrådet Hans Jonsson (C) är med Claes Häggblom (KD).

Exakt var en F-6-skola i Edsbyn ska ligga är ingen politisk fråga. Det är en fråga för kommunens ansvariga tjänstemän. Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 50 miljoner på en ny F-6-skola. Därför skulle bygget kunna starta rätt snart sedan man upphandlat bygget och bestämt var den nya skolan ska ligga och om eventuella tillfälliga skollokaler för elever och lärare.

Annons

Det anser oppositionsrådet Hans Jonsson (C) som tillsammans med Claes Häggblom (KD) i höstas presenterade förslaget att först börja bygga en F-6-skola för 50 miljoner i Edsbyn.

Läs mer: C och KD vill snabba på med en ny F-6-skola i Edsbyn

– Känslan jag har är att skolpersonal och föräldrar är väldigt intresserade av är att en byggnation kommer i gång. Skulle bygget skjutas upp flera år skulle det vara förödande, säger Hans Jonsson.

Från föräldra- och lärarhåll vill man att den nya F-6-delen ligger under samma tak som Celsiusskolan 7-9, det vill säga i form av en tillbyggnad eller länga/längor till den gamla skolan.

Betyder det att tanken om en separat F-6-skola är ute ur bilden som du ser det?

– Om det byggs en ny skola vägg i vägg med den gamla, eller en meter ifrån eller 25 meter bort från högstadieskolan det är ingen politisk fråga. Det är en verksamhetsfråga för ansvariga tjänstemän. Det fullmäktige har beslutat är att det byggs en ny F-6-skola. Det är den det finns pengar till, säger Hans Jonsson.

Därför tycker han att det är anmärkningsvärt att även F-6-skolan skulle behöva behandlas igen i kommunfullmäktige i höst.

Läs mer: Oklarheter efter fullmäktigebeslut om en F-6-skola

Även Hans Jonsson var med under informationsmötet om Celsiusområdets framtid häromkvällen.

– Jag tycker det var ett bra möte och jättebra samtal som fördes. Alla fick lämna sina synpunkter och höra på andras synpunkter. Föräldrarådet och personal gjorde ett jättebra arbete i höstas. Jag kan bara beklaga att uppmaningen till dem var att önska utan ekonomiska begränsningar. Det gavs inga ekonomiska ramar för önskemålen från skola och föräldrar, säger Hans Jonsson.

Läs mer: Slitna skolmiljöer åtgärdas i Ovanåker

Mer läsning

Annons