Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superkonstår i Ovanåker

/
  • Per Bäckström, Silja-Satu Kirchgaesser, Birgitta Johansson, Leif Nordlöf och Margareta Drakenberg är fem av de 32 utställarna i Edsbyns museum under maj månad.
  • Överst: Skulpturen Sarakka skapad av Birgitta Johansson. Under: Målningen är gjord av Lisa Frostgrim och har inget namn.
  • Tage Petterssons oljemålning Kor är första målningen man möter på vårutställningen.
  • Tofs näbb
  • Lapptäcke är en textil signerad Barbro Ager.
  • Lilith Mårdenkrans har skapat målningen Spegelbild i blandteknik, Tony Hedlom står bakom fotot Kärlek och Marianne Hellsén akrylmålningen Skogstjärn (th).
  • Hasse Zimmerman har gjort akrylmålningen Goliat.

2015 är superkonståret i Ovanåkers kommun i samband med att Konstrundan firar sitt 10-årsjubileum. Den 2 maj öppnar Konstrundans vårutställning i Edsbyns museum och som är en av flera konstutställningar i vår och sommar som celebrerar jubileet.

Annons

– Vårutställningen ger en försmak och orientering inför Konstrundan som ordnas första helgen i augusti. Konstrundan har bara växt hela tiden. Första åren inriktade vi vår marknadsföring mot grannkommunerna nu går den ut till intresserade i Europa, säger Leif Nordlöf som är ordförande för föreningen Konstrundan, som startade 2006, med närmare 40 medlemmar.

En nyhet i år är att det även blir utställningar med Konstrundans medlemmar i biblioteken i Alfta och Edsbyn samt i Ol-Anders i Alfta under hela sommaren juni-augusti. I maj ordnas en workshop i form av en helgkurs för alla 10-åringar i kommunen, årsbarnen med Konstrundan, i Norra skolan i Edsbyn.

Det var också Leif Nordlöf som i slutet av juli 2005 väckte idén om en Konstrunda i kommunen. Han fick med sig bland andra Björn Skeppstedt och Torun Eliasson och på rekordtid och ett litet bidrag på 500 kronor kunde man starta denna årliga tradition, som går ut på att besökarna möter lokala konstnärer och konsthantverkare hemma i deras ateljéer eller verkstäder eller spännande utställningslokaler.

– Vi kunde köpa in tio meter orange lakansväv, som det sedan blev flaggor av och som visade var de olika platserna låg, säger Leif Nordlöf.

Förra året var det första gången Vändplatsen i tidigare busstationen i Edsbyn var med under Konstrundan. Vändplatsen har en verksamhet som riktar sig till vuxna som har eller har haft en beroendeproblematik. Konstnärligt skapande är en viktig del.

– Mina upplevelser av första året med Konstrundan var mycket glädje och många besökare, nästan 200 personer. Det är roligt att på detta sätt få en bekräftelse på det man har gjort, säger Birgitta Johansson.

– Jag blev intresserad av att skapa genom Vändplatsen. Förra året blev jag förvånad över att det kom så mycket folk, säger Per Bäckström.

– Konst är även möten. Det är underbart att kunna möta varandra och skapa där, säger Silja-Satu Kirchgaesser som leder verksamheten vid Vändplatsen.

Även i år kommer man att ordna uteaktiviteter för barn första helgen i augusti.

Till Freskatorpet i Edsbyn återvänder Margareta Drakenberg, som skapar vackra vävnader.

– Det är väldigt roligt att både visa det gamla soldattorpet och det jag gör. Många tror jag har gett upp och slutat, men det har jag inte, säger Margareta Drakenberg.

Vårutställningen i Edsbyns museum pågår mellan 2-30 maj.

Under årets Konstrunda första helgen i augusti är Brita Weglin, uppmärksammad konstnär från Luleå, gästutställare. Hon ställer ut i Edsbyns museum.

Mer läsning

Annons