Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Summerar Melkers matbuss

/
  • Man ser vad man har och gör något av det, säger Melker Andersson som här har fått med sig landshövding Barbro Holmberg vid grytorna. Han tycker matbussen har varit ett intressant projekt.
  • Birgitta Baud, som varit med i styrelsen för projektet, Nina Östman, projektledare och Barbro Holmberg, landshövding hann prata en stund innan det var dags att sätta sig till bords i den gamla bröllopsstugan från 1841.

Under ett år har Melkers matbuss kört genom Hälsingland och det är dags att börja summera stjärnkocken Melker Anderssons erfarenheter av sin matresa och de möten han har gjort under detta år. Projektet vill ta tillvara den matkultur som finns i Hälsingland och utveckla den.

Annons

Melker tror på ett hälsingekök som bygger på justa råvaror från vårt landskap. Vi har skogen med bär och fisk. Från kusten kan man även hämta fisk. Lamm, ost och sparris är andra bra råvaror att bygga på, enligt Melker Andersson.

– Ni i Hälsingland har mycket där ni ligger. Ni har det mesta egentligen. Gävleborg är ett län som har mycket att bjuda på. Jag vill även få in glädjen i matlagningen och öka intresset för mat.

På torsdagen bjöd han i gården Per-Anders i Långhed på en hälsingemeny med gäster från kommuner och länsstyrelse som stött projektet ekonomiskt.

Menyn bestod av lantägg med laxforell från Ljusnan och späda nässlor till. Huvudrätten var lammstek och lammbog. Till dessert bjöds det på karamelliserad rabarberpaj med vaniljkräm till. Till sin hjälp hade Melker elever från hotell- och restaurangprogrammet i Bollnäs.

Mer läsning

Annons