Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandskydd hett ämne

/
  • Mållången är kommunens största sjö. I den nya planen står att den norra delen av sjön har områden som skulle vara lämpliga för ytterligare bebyggelse. Medan den södra
  • När det gäller Långrösten skulle ny bebyggelse kunna uppföras på sjöns östra sida utan någon större skada på naturen, enligt förslaget.
  • Jag har besökt varje sjö som tas upp i förslaget. Men jag har inte gått runt efter varje strand. Vi har tagit hjälp av det omfattande material som redan finns hos kommunen. Sedan har en ny inventering med båt gjorts efter sju sjöar som kommunstyrelsen beslutade komplettera med, säger Arne Stenberg.

Nu finns ett förslag från Ovanåkers kommun till strandnära områden som skulle kunna vara lämpliga för landsbygdsutveckling. Det innebär främst en önskan om ökad bebyggelse vid sjöarna. Närmare ett 20-tal sjöar finns med i förslaget.

Annons

– Jag kan inte hitta någon kommun som har kommit längre, säger Arne Stenberg som jobbar som fysisk planerare i kommunhuset i Edsbyn.

Tanken med den nya planen är att öka kommunens attraktionskraft och utveckla landsbygden. En annan tanke är att på lång sikt stimulera möjligheten att kunna bedriva verksamhet och bo i vattennära lägen, när man får chans att komma närmare vattnet med bebyggelse.

På torsdagskvällen var det dags för samrådsmöte i Edsbyns bibliotek. Dessutom får 50-60 remissinstanser, som byalag och politiska partier, chans att tycka till om förslaget under januari månad.

– Jag räknar helt kallt med att vi kommer att få in en hel del synpunkter på det här. Jag ser dock det här som ytterligare en möjlighet för den som är fastighetsägare, säger Arne Stenberg.

Mer läsning

Annons