Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stränderna där man fårbygga hus visas upp

Sextio mil kring nitton sjöar i Ovanåkers kommun kan öppnas upp för bebyggelse med bostäder och turistverksamheter som camping, båtuthyrning och kaféer. Nu ställs kommunens förslag om strandnära tomter ut på Edsbyns och Alftas bibliotek, plus i kommunhuset.

Annons

Arbetet med att plocka fram områden kring sjöar i Ovanåkers kommun som lämpar sig för nybyggen har pågått ett tag. Bakgrunden är de nya regler som säger att kommuner kan peka ut strandskyddsområden där det ska gå lättare att få dispens om man vill bygga.

- Vi vill utveckla landsbygden och ge ytterligare möjligheter till boende och verksamheter, så att vi kan bli fler i kommunen, säger Arne Stenberg, fysisk planerare vid Ovanåkers kommun.

Bland de nitton sjöar som finns med i planerna hittar man kommunens största sjö, Mållången, där stora delar av norra halvan av sjön föreslås få bebyggas. Västra, norra och östra delarna av Galvsjön finns också med i förslaget.

Om allt går enligt planerna så tar kommunfullmäktige beslut om förslaget i december. Helt fritt fram att bygga på de utpekade områdena blir det däremot inte.

- För varje nyetablering ska man söka strandskyddsdispens i vanlig ordning. Det ligger i sakens natur att vi inte har fördjupad kunskap om varje kvadratmeter i de här milen, det kan visa sig vara olämpligt med etablering på vissa ställen, säger Arne Stenberg.

Mer läsning

Annons