Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödpaket till kommunerna

/

14 miljoner till Bollnäs och 6 till Ovanåker . Det beräknas regeringens nya stödpaket ge 2010.
Men pengarna påverkar inte de beslutade uppsägningarna av personal i Ovanåker under 2009. Och kommunalrådet Olle Nilsson Sträng i Bollnäs anser att stödet är åt rätt håll – men för litet.

Annons

I Ovanåkers kommun – där motsvarande 38 heltidstjänster ska bort under 2009 – påverkas inte de lagda varslen:

- Vi kommer sannolikt att behöva varsla under de närmaste åren också, säger kommunalrådet Björn Mårtensson (C). Men de här miljonerna innebär ändå att ett antal jobb kan räddas kvar, jämfört med om vi inte hade fått det något tillskott från regeringen. En årsanställd i kommunen kostar i genomsnitt 400 000 kronor.

I grannkommunen Bollnäs blir stödet cirka 14 miljoner kronor 2010.

- Det är åt rätt håll, men det är för lite, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S). Jag tycker de skulle ha tagit i mera, men nu får vi vara nöjda ändå. Det här innebär ju att vi behöver spara mindre än vi hade trott de kommande åren.

I Bollnäs väntas kommunen säga upp fem–sex lärare i år – främst på grund av att elevunderlaget minskar, när ungdomskullarna blir mindre och den nya friskolan Lust & Lära startar i höst. Hittills har också ett 20-tal anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen – de flesta lärare – anmält intresse för avtalspension.

Mer läsning

Annons