Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan nekas sjukpenning

/
  • Busschauffören Stefan Berg från Edsbyn är mycket besviken efter försäkringskassans avslag.

De nya sjukförsäkringsreglerna slår hårt. Busschauffören Stefan Berg, 62 år, i Edsbyn tillhör dem som kommit i kläm. Enligt läkare och försäkringskassa är han för sjuk för att jobba. Men samtidigt anser försäkringskassan att Stefan är för frisk för att ha rätt till sjukpenning.

Annons

Sedan den sjätte januari i år har busschauffören Stefan Berg från Edsbyn levt på pengar han sparat inför pensioneringen. Han sjukskrevs av läkare i december då det visade sig att den förstärkning som gjordes kring ett kroppspulsåderbråck för åtta år sen hade havererat.

Enligt läkarintyget får Stefan Berg inte köra buss, ett yrke han haft i 40 år, eftersom hans läkare ansåg det vara en riskfaktor till dess han opererats. Nu väntar Stefan på operationen som ska genomföras på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- De har sagt någon gång på vårkanten men något mer har jag inte hört, säger han.

De två första veckorna efter sjukskrivningen fick han betalt av sin arbetsgivare, KR Trafik AB. När de sedan blev dags för sjukpenning från Försäkringskassan fick han besked om att det avslogs.

- Jag tycker det är beklämmande att bli behandlad så här när man varit ute i arbetslivet i snart femtio år och betalat sin skatt, säger Stefan Berg.

- Företaget har inget annat jobb än busskörning att erbjuda mig och det har de också meddelat till försäkringskassan. Jag kan inte utföra lyft eller andra kroppsarbeten eftersom det fins en risk att det aneurysm jag har kan brista.

Lars Sundqvist är depåchef för KR Trafik i Bollnäs och Ovanåker.

- Tyvärr har försäkringskassan fått för sig att det bara är att omplacera folk vad det än är för företag de jobbar på. Det enda alternativ som finns hos oss utom att köra buss är mitt eget jobb. Jag tycker inte att Stefan ska behöva ha något annat jobb heller, utan ska opereras så fort som möjligt, säger han.

Trots två besked om avslag från försäkringskassan hoppas Stefan Berg att han kan få sitt fall omprövat.

Mer läsning

Annons