Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start för vargjakten

/
  • Lars Olanders stod troget på sin post, men ingen varg dök upp de två första jaktdagarna. Han har skaffat sig en snödräkt för att bättre smälta in.
  • Sigvard Hansson jagar älg, björn och nu varg. Han jagar hellre älg än varg, eftersom älgjakten infinner sig under en bättre tid på året. Nu är det väldigt svårt med all snö.
  • Son och far Anders och Per-Olov Johansson trivs som jägare ute i vargskogen. Men den myckna snön ställer till problem, konstaterar de.
  • Krister Hansson tog snöskotern och gav sig ut för att leta vargspår. Spårning kommer även att ske på morgonen i dag måndag innan man tar beslut om fortsatt jakt i Skålsjön.
  • Ann-Marie Hansson Mickels fick ta på sig att sköta markservicen. Allt stannar av hemma, när det är vargjakt. Gubbarna fryser ute i skogen och behöver ved att värma sig vid, säger Ann-Marie.
  • Det är mycket snö i vargskogen.
  • – Jag tycker det har varit kul, fast det har varit svinkallt. Vargjakt är något nytt. Jag tycker om spänningen. Du vet inte när vargarna kan dyka upp. Man vågar nästan inte böja sig ner för att hämta en kopp kaffe. Det skulle vara nesligt om en varg dök upp just då, säger Lars Olanders.

I byn Skålsjön på Alfta finnskog inleddes den historiska vargjakten på lördagen och fortsatte på söndagen. Men trots att både Amungen-reviret med sju vargar och Ockelbo-reviret berör byn, så blev ingen varg skjuten under de båda första dagarna i detta område som sträcker sig mot Dala-gränsen.

Annons

På söndagen var jägarna nära två ungvargar, som varit med och slagit en älgkalv i skogen för några dagar sedan. Det fanns grymt mycket vargspår runt älgkadavret, men det var svårt att hitta de färskaste.

I Ovanåkers kommun blev en varg påskjuten i vid Kråkberget i Ämnebo på lördagen. Men senare visade det sig att vargen hade undkommit utan skador och även slagit ett rådjur.

Jägarförbundets Karl-Evert Hellsén säger att om denna varg inte blir skjuten under vargjakten, så kommer Jägarförbundet att begära skyddsjakt på den eftersom djuret rör sig för nära bebyggelse och beter sig onormalt.

Mer läsning

Annons