Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stallet renoveras

/
  • Det ligger ett stort förarbete bakom bytet av de ruttna stockarna mot de nya. Tre timmervarv handlar det om. Man plockar ner de gamla och gör exakta kopior och timrar upp nere på backen innan det är dags att lyfta de nya på plats.
  • Kristoffer Yaccas gillar hantverket och att studera hur de gamla timmermännen gjorde. Han tycker också det är roligt med de omväxlande arbetsuppgifterna. Inget jobb är det andra likt.
  • Överdelen på byggnaden bärs upp av de två träpelarna på gaveln plus domkrafterna med vars hjälp man kan höja väggstockarna. Ett träbacksystem hjälper också till.
  • Anders Bekkos trivs med sitt jobb som modern timmerman. Det gäller att lära sig kolla, så det blir rätt redan från början, säger Anders som jobbar med att lossa en av de gamla stockarna.

Vid Bångagården i Runemo pågår en fascinerande och avancerad timmerhusrestaurering.

Annons

Det är Anders Bekkos och Kristoffer Yaccas byter timmer mitt i väggen på sommarbyggningens stalldel.

Det låter onekligen som ett trolleritrick, men med moderna lyftredskap går det att genomföra.

Hela taket och delar av övervåningen hängs upp på stödbockar så att timmerväggen kan delas och nytt timmer sättas in. Det rör sig i alla fall om några ton som vilar på stödanordningarna.

På måndagen började Anders och Kristoffer att ta isär väggen och lossa rötskadat timmer.

– Detta är ett skolexempel på vad fukt inifrån gör med trähus och det inte har en fungerande ventilation eller fuktspärr, säger Kristoffer Yaccas.

– Det viktigaste en sådan här gång är att använda riktiga lyftredskap och säkra att de står stadigt på backen, säger Anders Bekkos.

Mer läsning

Annons