Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Springer mellan Alfta och Arboga - insamling till "Burgas" strokevård

/
  • Anders

På en sekund vändes livet upp och ner för musikern Anders "Burgas" Berggren. Han fick en massiv hjärnblödning.
På fredag och lördag anordnas en 26 mil lång löparstafett mellan Alfta och Arboga för att samla in pengar till hans rehabilitering.

Annons

Det har gått lite drygt ett år sedan Petra Bockholt fick det fruktansvärda samtalet från sin make.

– Anders ringde mig och berättade att han kände sig konstig, han sa att det kändes som sockerdricka i vänstra sidan av kroppen. Jag sa åt honom att ringa sjukvårdsrådgivningen direkt, berättar Petra.

Där förstod personalen, över telefon, precis vad som hade hänt. "Burgas" – som flyttade från Alfta till Arboga 2011 – kom snabbt till närliggande Köpings sjukhus, därefter till Västerås där han sövdes ner och sedan fördes i ilfart till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– De berättade att han hade fått en hjärnblödning och att det skulle bli operation. De undrade om jag ville träffa honom innan och det ville jag naturligtvis. Men plötsligt fick jag veta att jag inte skulle hinna. "Vi måste rädda hans liv", sa de. Det blev en riktig chock, säger Petra Bockholt.

Det var den 5 augusti 2014 och hjärnblödningen slog hårt mot den då 49-årige Anders Berggren. Den välkände musikern, tidigare trummis i Crazy Rebels, fick en förlamning i vänster sida. Han kan fortfarande inte gå.

Under det senaste året har han bara varit hemma på korta permissioner. Men på onsdagen får han komma hem på heltid för första gången sedan stroken.

Hustrun Petra är övertygad om att det kommer att främja hans rehabilitering att få vara på hemmaplan. Just nu satsar "Burgas" allt på att vinna tillbaka talet och orden kommer mer och mer för varje dag.

– Nu har det gått ett år och vi har lärt oss att leva med stroken. Det går åt rätt håll hela tiden med små, små framsteg men det går sakta.

"Spring för Burgas" heter stafetten som startar i Alfta tidigt på fredag morgon. När sista löparen går i mål i Arboga på lördag, cirka 34 timmar senare, har 30 sträckor avverkats och de flesta löpare sprungit nio kilometer.

Det var "Burgas" vänner Sven-Arne Blixö och Magnus Embretzen som tog initiativet till stafetten. En herrklubb från Alfta och en från Arboga bidrar med lika många löpare var.

– Vi som ska springa är i 50-årsåldern och otränade hela högen. Och vi började fundera; vad är det jobbigaste vi kan göra? Jo, det borde vara att springa på asfalt. Därför valde vi det, för att känna en liten smula av hur tufft "Burgas" har det varje dag, säger Sven-Arne Blixö.

Konceptet är enkelt. Varje löpare betalar 50 kronor per kilometer de springer. De som inte orkar springa kan i stället bidra med 50 kronor genom att önska en låt som spelas för löparna från en följebil. Alla pengarna går direkt till Anders Berggrens fortsatta rehabilitering.

– Vi räknar med att få in cirka 30 000 kronor som vi ger till "Burgas". Vi har hittat en metod som borde främja hans tillfrisknande och som vi vill lägga pengarna på, säger Sven-Arne Blixö.

Alla som bidrar är välkomna till en spelning i Arboga med Per Persson, frontmannen i Perssons Pack, senare på lördagskvällen. Han och "Burgas" har växt upp tillsammans och har även spelat ihop.

Läs även: Perssons rekordlånga spelning (med Crazy Rebels som förband).

"Spring för Burgas" går från Alfta mot Skålsjögården, Svabensverk, Lamborn, Enviken, Falun, Hedemora, Fagersta och Kolsva med mål i Arboga. Däremellan passeras en rad små byar och samhällen. Stafetten pågår i ett sträck och en del får alltså springa nattetid.

– Vi skulle gärna önska att folk kommer och hejar på oss längs vägen. Det behöver vi! Om de vill se något komma rullandes ska de åka till Svabensverk och titta. Där ska jag springa, säger Sven-Arne Blixö och skrattar.

"Burgas" hustru kommer att springa sista sträckan i stafetten. Hon hoppas att maken orkar ta emot henne vid målet och även orkar vara med en stund på lördag kväll.

– Den här stafetten visar vilka fina vänner Anders har. Han är gråtmild av tacksamhet mot dem alla, säger Petra Bockholt.

Mer läsning

Annons