Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Spring för Burgas" är i gång - succé från start

/

På fredagsmorgonen startade löparstafetten i Alfta med syfte att samla in pengar till strokedrabbade musikern Anders "Burgas" Berggren. Intresset och engagemanget är enormt och pengarna till hans rehabilitering rullar in i nuläget.

Annons

Klockan sju på fredagsmorgonen påbörjades stafetten som ska pågå i ett sträck fram till lördag kväll. När sista löparen når målet i Arboga runt klockan 17 på lördag har 26 mil sprungits från "Burgas" tidigare hemstad Alfta.

Det var Sven-Arne Blixö och Magnus Embretzen som tog initiativet till löparstafetten för att hjälpa sin vän Anders Berggren som drabbades hårt av en stroke i augusti förra året.

Läs också: Så mår Anders "Burgas" Berggren i dag

När vi når Sven-Arne Blixö på telefon vid lunchtid har han precis sprungit klart den femte sträckan på stafetten. Deltagarna har passerat gränsen till Dalarna och regnet har börjat skingra sig.

– Det har gått superbra för alla. Vi ligger en timme före i schemat, folk springer fortare än vi hade tänkt oss. De är kanske inspirerade av eventet och musiken. Och det är jätteroligt att det har stått folk längs vägen och hejat på oss, trots det dåliga vädret, säger han.

De flesta löpare springer en sträcka på nio kilometer. För varje kilometer betalar de 50 kronor. Allmänheten kan också bidra utan att springa, genom att önska en låt som spelas för löparna från en följebil.

Och just det konceptet har tagit fart rejält. På "Spring för Burgas" Facebook-sida väller låtönskningarna och pengarna in. Alla pengar som samlas in kommer att gå till Anders Berggrens fortsatta rehabilitering.

– Vi hade hoppats på att få in 30 000 kronor och det kommer vi att klara. Det har också tillkommit många löpare, vi är totalt 60 löpare som kommer från Umeå i norr till Göteborg i söder.

Sven-Arne Blixö lyfter fram deltagarnas prestationer, bland andra Ecca Fagernäs som sitter i rullstol och som skjutsades på av dottern Ulrika. Om sin egen insats säger han:

– Det var mycket jobbigare än jag trodde. Det gick bra att springa i tre kilometer, resterande sex kilometer var på ren vilja. Jag är långt ifrån en löpare känner jag, men jag är otroligt imponerad över att jag klarade det, säger Sven-Arne Blixö.

Läs om ett annat fint initiativ här: Bissen Brainwalk – där insamlade pengar går till hjärnforskning

Läs också: Strokedrabbade Kalle går sitt livs tuffaste match

Mer läsning

Annons