Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav på 14 miljoner

/
  • Vi måste hitta långsiktiga lösningar som även ger verksamheterna arbetsro framöver och utveckling. Och inte bara grotta ner oss i det som är negativt, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S) inför höstens tuffa budgetarbete i Ovanåkers kommun.

I stora drag behöver Ovanåkers kommun spara 14 miljoner för att göra ett 0-resultat nästa år 2012. Från början såg det ut att behövas 20 miljoner i besparingar för att nå det målet. Men bland annat blev skatteintäkterna under våren bättre i år än i fjol, så sparbetinget kunde krympa med sex miljoner.

Annons

Kommunens nämnder och styrelser ligger i startgroparna för att i september ta beslut om förslag till åtgärder i respektive verksamhet för att klara de budgetramar som är beslutade.

Förslagen går sedan till ekonomikontoret som samordnar sammanställer ett material till budgetberedningen, som består av åtta politiker.

I slutet av oktober samlas så budgetberedningen för att sy ihop ett förslag till kommunstyrelsen i november och som också går vidare till kommunfullmäktige för beslut i december.

Barn- och skolnämnd har 5,1 miljoner mindre att röra sig med 2012 jämfört med i år, socialnämnden 2,8 miljoner mindre och gymnasie- och utbildningsnämnden 2,1 miljoner mindre. Det är också de största nämnderna.

Det blir ett tufft arbete att nå det 0-resultat, som kommunen har beslutat ska gälla nästa år. I år är budgeten underbalanserad med 9,7 miljoner och till den summan kommer ytterligare 4,3 miljoner i direkta ramreduceringar för nämnder och styrelser.

– Årets budgetarbete blir ett av de tuffaste jag går in i. Det går inte längre att hyvla i verksamheterna. Det finns inte så mycket mer att ta av. Vi måste hitta långsiktiga lösningar, säger kommunalrådet Yoomi Renström.

Ökar utflyttningen minskar också intäkterna. Man brukar beräkna att kommunens inkomster per innevånare är 42 000 kronor per år i skatter och generella statsbidrag.

– Från Centerpartiets håll är vi bekymrade att den nya majoriteten inte har gjort fler åtgärder det här året. Ingen har vågat ta tag i underskottet på över nio miljoner. Det är olyckligt minst sagt, säger oppositionsrådet Hans Jonsson (C).

Mer läsning

Annons