Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande dagar på rymd-gymnasiet

/

Förra hösten flyttade Edsbykillen Linus Johansson 100 mil norrut till Kiruna för att studera rymdteknik på Sveriges nordligaste gymnasium. Nu har det gått ett år och Linus känner att han hittat rätt.
– Jag har ingen längtan upp i rymden. Får jag jobba med flygplan är jag nöjd, säger 17-åringen.

Annons

Så länge som Linus Johansson kan minnas har han varit intresserad av allt som kan flyga. Speciellt militärflygplan. När de var dags att söka till gymnasiet upptäckte han av en slump att det fanns ett rymdgymnasium i Kiruna. Linus sökte och kom in.

– Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade. Jag trivs jättebra i skolan och i Kiruna, säger Linus Johansson.

Det är förmiddag när vi talas vid på telefon. Linus berättar att skolan har omkring 90 elever och eftersom alla känner alla blir det en bra gemenskap. På lektionerna blandas flera årskullar och det stärker vi-känslan.

– Utbildningen är över förväntan. Ingen skoldag är riktigt den andra lik. Vi har vanliga ämnen men också rymdteknik och elektronik. Jag känner mig trött på matte och fysik men har andra roliga ämnen som astronautkunskap till exempel. Där ska jag delta i ett grupparbete om rymdhistoria och leta fakta om rymdfärderna med Apollofarkosterna.

Det råder stor bostadsbrist i Kiruna och första tiden bodde Linus i olika tillfälliga sovsalar. Men sedan december i fjol bor han i studentkorridor.

– Det funkar bra. På min våning är det lugnt. Men det kan bli lite stökigt i köket ibland, säger han och skrattar.

Samtalet kommer in på att flytta hemifrån och hemlängtan. Linus tycker att han lärt sig mycket och tycker absolut att fler ska ta chansen att flytta hemifrån när de är 16 år.

– Det är 100 mil till Edsbyn men jag har aldrig drabbats av hemlängtan så jag velat åka hem. Det är jättenyttigt att bo utan föräldrar och jag får andra erfarenheter att göra saker eftersom jag inte har någon förälder här som kan hjälpa mig.

Hem och hem. Linus har numera två hem. När han är i Kiruna säger han att han ska åka hem till Edsbyn. När han är i Edsbyn säger han att han ska hem till Kiruna.

– När jag fick sommarlov valde jag att stanna en månad i Kiruna. Jag jobbade på bowlinghallen och var med kompisar och gick på Kirunafestivalen. Det är en trevlig stad. Man blir förvånad över hur ljust det kan vara här på sommaren. Lika mörkt är det på vintern, men det gör mig inte så mycket, säger Linus.

Linus bowlingintresse fick ny fart i Kiruna. Ungefär tre gånger i veckan bowlar Linus och på söndagarna brukar han jobba extra i hallen.

– Det här är hemma nu. Jag tror inte att jag kommer flytta till Edsbyn igen. Jag flyttar dit jag kan jobba inom flyg.

Det är två år kvar på gymnasieutbildningen och vi pratar om lite framtiden. Linus har vaga planer vad han vill göra efter studenten. Han har sneglat på att göra militärutbildning och drömmen står fast – han vill jobba med flygplan.

– Det finns säkert någon här på skolan som drömmer om att få åka upp till rymden. Men med mina 193 centimeter är jag för lång för att sitta i en rymdkapsel. Jag vill jobba inom flyget och jag drömmer om att bygga ett eget flygplan, säger Linus Johansson.

Mer läsning

Annons