Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarmord går bra på biblioteket

/

Åtta av tio av bibliotekens mest nedladdade e-böcker under juni var deckare. Sommarläsningen är i full gång.
- På sommaren blir det mycket deckare, det kommer man inte ifrån. Och tidsskrifter till alla sommargäster, säger Karin Skogens, bibliotekarie.

Annons

Trots minskade öppettider har inte boklåningen inte sjunkit särskilt mycket i sommar, från 3300 lån i maj till 3000 i juni. Och som vanligt är det många som vill läsa om ond bråd död, men också tidsskrifter av olika slag.

- Det är Lantliv, Allt om trädgård, mattidsskrifter. Man får låna allt utom det senaste numret, säger Karin Skogens som jobbar på biblioteket i Edsbyn.

Under sommaren ser personalen också en tydlig skillnad i vilka som lånar. Fler sommargäster kommer in, inte minst för att sitta en stund vid någon av bibliotekets datorer som är uppkopplade mot Internet.

- Vi skriver alltid ut många nya lånekort på sommaren. Där märks det tydligt att det kommer in människor som inte härifrån, säger Karin Skogens.

En trend fortsätter att öka är nedladdningar av ljudböcker och e-böcker från Internet. Det systemet är gemensamt för landets bibliotek vilket innebär att man i Edsbyn har samma utbud som Stockholms stadsbibliotek.

Edsbyns bibliotek har också en pockethylla dit man helt enkelt kan gå och bara ta en bok utan att behöva lämna tillbaka den. Däremot får man gärna lämna en som man själv läst ut, men det är inget krav.

Mer läsning

Annons