Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommargalleri i Ämnebo

/
  • Leif Nordlöfs sommargalleri kommer att vara öppet söndagar och måndagar under sommaren fram till och med Konstrundan. Galleriet bjuder på hans vackra akvareller, husskulpturer och annorlunda fågelskulpturer.
  • Jag har alltid fascinerats av människans litenhet mot den våldsamma naturen. Man kan inte rå på allt här i världen, säger Leif Nordlöf som  öppnar sitt sommargalleri för fjärde året.
  • Häckande sulor, heter denna fågelskulptur skapad av ett gammalt skoblock. Leif har alltid varit intresserad av fåglar.
  • Utanför galleriet hittar vi dessa två meter höga skarvar.
  • Från fönstren i galleriet kan man se ut på de betande hästarna i hagen.
  • Svamphuset gjorde Leif till sin och Barbro Agers utställning i Bollnäs förra året.
  • En av Leifs dramatiska akvareller med motiv från trakterna kring norska Tromsö.
  • Lim-Johans stuga med torn och allt finns utställd i det lilla rummet.

För fjärde året i rad öppnar Leif Nordlöf på söndag den 24 juni sitt sommargalleri i Ämnebo, strax utanför Edsbyn. Han ställer ut i den gamla omgjorda vedboden och det gamla grishuset.

Annons

– Ett eget sommargalleri var något som jag gick och funderade på länge. Att det sedan skulle komma 300 personer varje sommar var något jag aldrig kunde drömma om. Jag hoppas besökarna tar sig tid, säger Leif Nordlöf.

Han jobbar till vardags med att planera utställningar i Edsbyns och Alfta bibliotek, liksom i Edsbyns museum.

Galleriet ligger inte långt från stora vägen, så även besökare från länder som Holland, Storbritannien och USA har hittat till den natursköna kullen i Ämnebo, där syrenerna blommar för fullt, hästarna betar i hagen bakom galleriet och fåglarna kvittrar i skogsbrynet och i den gamla eken på gården.

Från början låg det här ett soldattorp som byggdes i slutet av 1700-talet. Den gräsbevuxna kullen med en jordkällare och brunnen på gården är från den tiden.

Leif har ett stort naturintresse. Han söker sig gärna till skogen och vandrar där minst tre gånger i veckan. Han tycker också om hus och att renovera hus. Redan som liten byggde han modeller av hus. I dag gör han husskulpturer, bland annat Lim-Johans stuga i Kyan.

– Jag har alltid varit intresserad av hus. Det är det tredje huset jag rustar. Gamla hus har en egen själ, säger Leif Nordlöf.

Under årets Konstrunda i början av augusti kommer keramikern Lena Andersson att vara gästutställare hos Galleri Nordlöf.

Mer läsning

Annons