Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker stabil majoritet

Valresultatet i Ovanåkers kommun står sig efter Länsstyrelsens kontrollräkning. Centerpartiet backar fyra mandat, Socialdemokraterna går fram två och två mandat får även Miljöpartiet de gröna. Sammanfattningsvis får de borgerliga partierna 20 mandat och den rödgröna sidan 20 och Sverigedemokraterna ett mandat i det nya kommunfullmäktige.

Annons

I det läget söker nu partierna en stabil majoritet, utan att behöva förlita vare sig på Sverigedemokraterna eller lotten. I veckan kommer diskussionerna igång på allvar. På onsdag träffas M, FP, KD och C för en avstämning efter valet.

Socialdemokraternas oppositionsråd Yoomi Renström öppnar för någon form av mittensamarbete med en viss ommöblering av den traditionella politiska kartan genom att placera Centerpartiet längst till höger och Vänsterpartiet längst till vänster.

– Ett samarbete mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna funkar inte efter det som har varit. Centerpartiet är något av våra Moderater. Men ett samarbete där man har med Moderater, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna skulle vara en idé. Nu börjar en period när alla pratar med alla, säger Yoomi Renström.

Men vad säger de nämnda tilltänkta borgerliga partierna om en sådan lösning?

– Jag varken öppnar eller stänger några vägar just nu. Vi får sätta oss ner och försöka hantera den här situationen. Men vi måste få en kommun som fungerar och en tydlig majoritet, säger Bertil Eriksson (KD).

– Kommunen står inför tuffa besparingar. Därför behövs det en stark majoritet. Vi får lägga personliga motsättningar åt sidan. I dag är inga dörrar stängda, säger Kent Olsson (FP).

– Vi är väl öppna för en dialog. Kommunpolitiken skiljer sig väsentligt från rikspolitiken och det viktiga nu är att skapa en trygg majoritet. Det behövs en stabil majoritet för att kunna ta de stora beslut som väntar, säger Mikael Jonsson (M).

Mer läsning

Annons