Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie vill få rull på barnvagnsträningen: "Perfekta tillfället att träna kommer aldrig"

/

I höstas arrangerade hon gravidgympa och mamma-barn-träning och nu när lilla Elsa är född väntar nästa utmaning – barnvagnsträning. Tvåbarnsmamman Sofie Johansson älskar att träna och nu vill hon få fler att röra på sig. Från och med i maj kommer hon att leda barnvagnsgympa i Edsbyn då är alla välkomna, med eller utan barnvagn.

Annons

Den bästa träningen är den som blir av, är en välkänd fras i träningskretsar. Sofie Johansson instämmer.

– Som mamma till två små barn har jag lärt mig att det perfekta tillfället till att träna aldrig kommer, man får helt enkelt bara ta sig tid och göra det, säger Sofie och stryker dottern Elsa ömt över huvudet.

Läs även: Flygande cyklister på snåriga stigar: "Det här var lite annat än sågverkstrampet"

Dottern Elsa blir strax åtta veckor och susar tryggt i Sofies famn. Storebror Casper fyller tre år i sommar. I familjen finns också sambon Alexander Uppegård och hunden Resta.

Sofie har alltid gillat att röra på sig. Som tonåring upptäckte hon glädjen i dansen och tillbringade många timmar med Viksjöforsbaletten. Men också löpträning, danspass och styrketräning är något som ligger henne varmt om hjärtat.

– När man har småbarn får det inte bli något stort moment för att träna. Man får passa på att träna tillsammans med sina barn. Är barnen vakna kan de vara med och göra samma rörelser eller bara vara med och heja på, tipsar Sofie.

Familjen bor i ett hus i Knåda. Med skogen inpå knuten har det blivit en del löppass för Sofie. Men i samband med att barnen föddes har hon anpassat träningen till barnvagnspromenader efter byvägarna.

– Ett tips är att använda barnvagnen och träna styrka under promenaden, säger hon.

Läs även: Wivi, 87, leder mjukgympa: " Vi mår alla bra av att motionera"

Just styrkan är viktig att träna upp som nybliven mamma. Under en graviditet utsöndrar kroppen hormonet relaxin, som mjukar upp lederna för att kunna bära och föda ett barn. Kroppen blir lite skörare och det är viktigt att bygga upp kroppen igen.

– Det är viktigt att lyssna på kroppen och ta det försiktigt. Jag brukar rekommendera att man börjar lite smått efter man varit på återbesök hos barnmorskan, för att se att kroppen läkt. Första momentet är att hitta styrkan i magen och bål och sedan gå varsamt fram.

Hon poängterar att det viktigaste är att först komma i kontakt med magmusklerna efter en graviditet. Det handlar inte om sit-ups, som tvärtom kan skada nyblivna mammor.

– Man ska gå varsamt fram. Man behöver faktiskt inte byta om, det handlar inte om att svettas snarare att hitta styrkan.

I höstas ledde Sofie motionspass i Edsbyn. Hon var själv gravid för andra gången och med på passet var andra gravida och nyblivna mammor. Fokus var att hitta styrkan. Inte att bygga muskler. Nu när hon är nybliven tvåbarnsmamma kommer hon dra igång barnvagnsträningar i Edsbyn. Tanken är att samlas intill Edsbyns återvinning och gemensamt gå efter Gamla landsvägen och stanna och göra träningspass.

– Många vill snabbt gå ner i vikt efter en graviditet. Men jag tycker det är viktigare att röra sig rätt och riktigt, då kommer kroppen återhämta sig snabbare.

För en tid sedan startade Sofie Facebookgruppen Strong Mamas. Där har hon lagt ut egna träningsvideos som andra mammor kan göra, hemifrån.

– Man kan ta barnvagnen till hjälp och göra benböj, till exempel, säger hon.

Responsen i Facebookgruppen kom direkt. Gruppen fick snabbt flera följare och många frågar Sofie om tips.

– Jag har också berättat för mvc om mina planer om barnvagnsträning och de tycker det är ett bra initiativ.

I maj startar träningen och hur många tillfällen det blir beror på intresset. Sofie sneglar på att gå fler kurser i mamma-träning men i höst vill hon först göra klart sin lärarutbildning.

– Det känns som att behovet att träna växer och fler har upptäckt glädjen att träna tillsammans. Det är också ett sätt att lära känna nya människor, säger Sofie Johansson.

Läs även: Halvt sekel med manlig motion: ”Det har hänt att det kommit nån dam”

Mer läsning

Annons